Pretraga

Napustio nas je splitski arhitekt (88): Realizirao je i Pomorsko-putnički terminal u Splitu

A- A+

Preminuo je hrvatski arhitekt Josip Stubnja, koji je za života sudjelovao na nekoliko bitnih projekata, pa i dva autobusna kolodvora. Diplomirao je u Zagrebu 1963. godine, a nakon toga je radio u Foči i Splitu, gdje je dio radnog vijeka proveo i kao profesor u Srednjoj građevinskoj školi.

Josip Stubnja, foto: DAS

Arhitekt Josip Stubnja rođen je u Splitu 5. travnja 1934. godine. Nakon završene Srednje tehničke škole u Splitu radio je četiri godine kao laborant u Biološko-oceanografskom institutu. Potom je upisao studij arhitekture u Zagrebu i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu 1963. godine. Nakon diplomiranja bio je godinu dana zaposlen u operativi splitskog Građevinskog poduzeća ‘Lavčević’, a nakon toga zaposlio se kao referent za urbanizam u Foči u Bosni i Hercegovini.

Tijekom dvogodišnjeg boravka u Foči realizirao je rekreacijski centar na rijeci Čehotini. Potom se vratio u Split i zaposlio kao profesor u Srednjoj građevinskoj školi. U ‘Urbanističkom zavodu Dalmacije‘ bio je zaposlen od 1969. do 1980. godine i tijekom tog razdoblja stalno je surađivao na brojnim projektima s arhitektom Lovrom Perkovićem.

Izdvojeni članak

Preminuo poznati hrvatski arhitekt (67): Sudjelovao je i u izgradnji kampusa Borongaj

Nakon toga od 1980. godine do odlaska u mirovinu 1992. godine bio je zaposlen kao vodeći projektant u splitskom Projektnom atelijeru za urbanizam i arhitekturu ‘Arhitekt’. U svakoj od svojih radnih sredina, izuzetno uvažavan od kolega i suradnika, ostavio je značajan trag.

Realizirana djela

U Splitu je realizirao Đački dom u ulici Matice hrvatske (1969-70), stambenu zgradu na raskrižju Ulice Dražanac i Ulice A. Cesarca na početku Meja (s L. Perkovićem, 1973-75), stambene zgrade na Vrhu Sučidra (s L. Perkovićem, 1976), zatim svoje najznačajnije samostalno ostvarenje – Pomorsko-putnički terminal na Gatu Sv. Duje u gradskoj luci, izgrađen uoči MIS-a (1978-79) i nekoliko stambeno-poslovnih zgrada među kojima one u Biokovskoj ulici (1986-87) i na Putu Plokita te inovativnu višestambenu zgradu u Vinkovačkoj ulici na Plokitama (1991).

Sudjelovao je u projektu rekonstrukcije zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (1978-79), a za njegov doprinos pripremama i realizaciji VIII mediteranskih igara Skupština općine Split dodijelila mu je 1980. godine plaketu ‘Grb Splita’. Tijekom 1980-tih godina izvan Splita izveo je autobusne kolodvore u Imotskom i Omišu te osnovnu školu u Crivcu. Sudjelovao je kao autor na splitskim urbanističko-arhitektonskim natječajima za hotel ‘Park 2‘ na Bačvicama (1986) i za poslovno-stambeni sklop ex -‘Auto-Dalmacija’ na raskrižju Poljičke ceste i Dubrovačke ulice (1987).

Share via
Copy link
Powered by Social Snap