Pretraga

Kako organizirati kuhinju: Uz nekoliko savjeta možete ju učiniti funkcionalnom i učinkovitom

A- A+

Kuhinje su kao i svaki dio doma često prepune stvari koje ne koristimo, ali ih čuvamo ‘za ne daj Bože’. Onaj dio koji se koristi često je zbog lošeg rasporeda kuhinje teško dohvatljiv i na krivom mjestu što itekako utječe na stav i vrijeme provedeno u kuhinji. Uz malo vremena i organizaciju možete dobiti funkcionalan i učinkovit prostor za pripremu hrane.

dizajn interijera

Kuhinja bez ručkica | foto: Pexels

Prilikom planiranja nove kuhinje ili preuređenja stare, važno je odrediti koliko ćete vremena provoditi u njoj i koliko članova kućanstva će ju koristiti. S obzirom na to informacije morate razmisliti koliko ćete trebati spremišnog prostora, koliko trebate posuđa, lonaca, pribora za jelo, koliko kuhinjskih aparata želite i slično.

Stavite na papir veličinu svog kućanstva trenutno i kako će izgledati za idućih pet do 10 godina. Razmislite koliko često koristite kuhinju i kojim intenzitetom, da pripremate komplicirana jela ili brzinske obroke. Postoje li neki dijelovi kuhinje koji su vam nezgodni za korištenje, u smislu da su predaleko udaljeni, premali, nezgodno pozicionirani i slično? Koje kabinete i ladice koristite najčešće, jesu neki od njih prenatrpani? Nakon što ste odgovorili na ova pitanja, moći ćete lakše smisliti novi raspored i organizaciju kuhinje.

Kuhinjski trokut ili zoniranje?

Većina kuhinja prije se radila na principu kuhinjskog trokuta koji je nastao 40-ih godina prošlog stoljeća kako bi se povećala funkcionalnost kuhinje. Utemeljen je na poziciju triju glavnih točaka – štednjaka, hladnjaka i sudopera. Poanta kuhinjskog trokuta je da oni trebaju biti dovoljno blizu jedan drugom kako bi se smanjili bespotrebni koraci u kuhinji, ali i dovoljno daleko da omoguće ugodno okruženje za kuhanje. Međutim, ovo pravilo nije praktično za sve kuhinje, pogotovo one koje nemaju dva zida ili kuhinje koje su jednostavno premale. U novije doba prelazi se na takozvano zoniranje kuhinje po kojem se kuhinja slaže na što jednostavniji, a funkcionalan način i može se prilagoditi na svaku kuhinju, neovisno o obliku ili veličini.

Kuhinju podijelite na više područja: za čišćenje, za pripremu hrane, za kuhanje hrane, za spremištenje namirnica/začina i za spremištenje posuđa.

Pribor za kuhanje i pripremu hrane koji koristite treba se nalaziti zajedno, ispod ili iznad radne plohe za kuhanje kako bi vam sve bilo nadohvat ruke. Dakle lonci, poklopci, kuhinjski noževi, mjerice za kuhanje i slično sve treba biti kod radne plohe. Također, radna ploha treba se nalaziti pored dijela kuhinje koji se koristi za kuhanje (pećnice, ploče za kuhanje, mikrovalne pećnice i slično), a s druge strane pored dijela namijenjenog za pranje (sudopera i perilice za pranje). Pored sudopera bi bilo najbolje da stavite prostor za spremištenje kako bi nakon pranja mogli brzo i efikasno posložiti sve u kabinete. Pored prostora za ostavu tanjura, zdjela, pribora za jelo i ostalo možete staviti ostavu za hranu i hladnjak.

Primjer funkcionalne kuhinje podijeljene po zonama | Foto: Unsplash

Kabineti ili duboke ladice?

Osim što je bitno podijeliti kuhinju na zone kako bi povećali njenu funkcionalnost, bitno je razmisliti o vrsti kabineta i ladica koje ćete koristiti i u kojem omjeru. Iako se često koriste kabineti za ostavu lonaca, poklopaca, tava i sličnog posuda za kuhanje, razmislite da za tu svrhu  naručite duboke ladice. One su mnogima pristupačnije od kabineta kada govorimo o ostavi posuda zato što se ne morate saginjati i izvlačiti od iza odgovarajući lonac ili tavu. Samo otvorite duboku ladicu i uzmete što vam treba.

Kako organizirati kuhinju: Pogledajte ovih

Copy link
Powered by Social Snap