Pretraga

Mladi par otkrio kako urediti savršenu blagovaonicu

A- A+

Blagovaonica je ukućanima često jednako omiljeno mjesto kao i dnevni boravak. U njoj se družimo, isprobavamo nove recepte, nazdravljamo novim pobjedama… Baš zato nije ni čudo što je uređenje ovog dijela doma veoma zahtjevno. Jedna obitelj, odlučila je tako pokazati kako korak po korak doći do savršene blagovaonice.

Uz malo nadahnuća, puno volje i nekoliko kanti boje jedan je par transformirao prazan kut svog unajmljenog stana bijelih zidova u zaista prekrasnu blagovaonicu bogatih boja i detalja. Korak po korak otkrili su za IKEA-u kako da isto postignete i u svom domu.

Pripremi valjke za bojenje

Boja zida jedan je od najjednostavnijih i najefektnijih načina promjene ugođaja u prostoru. No uz milijune različitih nijansi i uzoraka među kojima možeš birati (što je samo po sebi dovoljno da ti se zavrti u glavi!), odakle uopće krenuti?

Ovaj par želio je dom koji će biti ugodan i opušten. U kombinaciji s namještajem i dodacima crne boje te prirodnim vlaknima ova topla smeđa nijansa (obojena u stilu jelenje kože) njihov je odabir.

Foto: IKEA

Dodaj rješenja za odlaganje

Puno će vam biti jednostavnije kretati se oko blagovaonskog stola nego oko velikog elementa, biblioteke ili komode – stoga prvo njih postavite na željeno mjesto i pričvrste ih za zid. Pronađi položaj u kojem neće ometati protočnost sobe, no i dalje će im biti jednostavno pristupiti kada dodate ostali namještaj. Uz impresivnu kolekciju čaša i posuđa ovaj se par odlučio za dvije vitrine koje služe za odlaganje i izlaganje malih predmeta. Pametno, zar ne? Zajedno su upadljiva pozadina koja će te zaista privući.

HEMNES vitrina, 3 ladice 2.699 kn; Foto: IKEA

Tepisi

Pronalaženje odgovarajućeg tepiha za blagovaonicu nije nuklearna fizika, no važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Kada je riječ o veličini, bolje je odabrati nešto veće nego premaleno. Obavezno provjerite hoće li stolice zapinjati za rub tepiha kada netko poželi sjesti na njih. Jednako je važna i tekstura: niski flor ili ravno tkani tepisi bit će bolji odabir za blagovaonske stolice, a bit će ih i lakše čistiti ako hrana padne na pod!

Izdvojeni članak

Omiljenu komodu iz IKEA-e u trenu pretvorite novi komad namještaja

Vrijeme je za ostali namještaj

U domu koji je često pun gostiju ovaj stol za osam osoba savršen je odabir, no ako se dvoumite i treba vam nešto manje, produljivi stol je isto izvrstan odabir.

U ovom prostoru potpuno crne stolice savršeno pristaju uz crne noge stola, no ništa vas ne sprječava da se odlučite za kombiniranje. Ako ne želite donositi odluke (planiranje večere može biti dovoljno teško!), ovi unaprijed spremni blagovaonski setovi možda mogu biti savršeno rješenje.

LOHALS tepih, ravno tkanje799 kn; SKOGSTA blagovaonski stol 3.499 kn YNGVAR stolica 599 kn

Osvjetljenje

Nipošto nemojte zaboraviti na rasvjetu. Naime, dobro osvijetljen blagovaonski stol pridonosi funkcionalnosti, ali i ugođaju. Ovaj se par odlučio za jednu visilicu od bambusa, no nemoj se bojati dodavanja većeg broja lampi. Dvije ili tri manje lampe obješene zajedno na različitim ili istim visinama mogu rezultirati istim sjajnim efektom.

KNIXHULT visilica 299 kn; Foto: IKEA

Sitnice koje život znače

Kada se počnete približavati završetku projekta, dolazi vrijeme za ispunjavanje praznina malim, ukrasnim predmetima koji pokazuju vašu osobnost. Vaze, čaše i posuđe sele se u elemente, slike se postavljaju na zidove, kućne biljke i cvijeće nalaze se u završnom položaju i tako dalje.

Za kraj

Poveži osjećaj zaokruženog prostora u svim detaljima: od zidova sve do posuđa. Sjajne čaše, drvene daske za posluživanje i posuđe dovest će vas do napokon spreme blagovaonice, a onda vam jedino još ostaje priprema večere.

Foto: IKEA

Copy link
Powered by Social Snap