Pretraga

Uskoro novi natječaj za rekonstrukciju željezničke pruge do Karlovca

A- A+

Uskoro se očekuje novi natječaj HŽ Infrastrukture za radove na željezničkoj ruti Hrvatski Leskovac – Karlovac ukupne vrijednosti 245 milijuna eura. Riječ je o drugom natječaju za tu relaciju nakon što je za posao 2021. godine izabran Strabag. Naime, naručitelj je kasnio, troškovi su značajno porasli, pa je HŽ infrastruktura smanjila opseg posla Strabagu i odlučila raspisati još jedan natječaj.

Pruga, ilustracija | Foto: Unsplash

Natječaj HŽ infrastrukture za rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka te elektrifikaciju željezničke pruge M202 na dionici pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac u postupku je savjetovanja koji prethodni raspisivanju natječaja. Vrijednost natječaja iznosi 245 milijuna eura.

Sličan natječaj već je postojao 2021. godine, kad ga je između 15 konkurenata osvojio Strabag uz ponudu od 1,71 milijarde kuna (227 milijuna eura) plus PDV, piše forbes.n1info.hr. Devet konkurenata tada je odbijeno, uključujući i China Railway Eryuan Engineering Group koji je s ponudom od 1,28 milijardi kuna bio jedini jeftiniji od Strabaga. Razlog za njihovo odbijanje je bila neuobičajeno niska ponuda.

Izdvojeni članak

Hrvatsku novim EU-ovim planom za željezničku infrastrukturu očekuje 26 milijardi eura

Dvije godine kasnije, jutarnji.hr je izvještavao kako Strabag želi raskinuti ugovor. Razlog se krio u 300 dana kašnjenja naručitelja, što je rezultiralo dodatnim troškovima i značajnim rastom troškova materijala i radne snage od trenutka održavanja natječaja.

Na upit HŽ infrastukturi o tome kakvo je stanje danas, za forbes.n1info.hr odgovaraju kako su radi sigurnosti željezničkog prometa, opće sigurnosti, bržeg završetka ukupnog projekta i smanjenja troškova postigla sporazumni dogovor s izvođačem Strabagom da završe radove na osam etapa. Dok bi izvođač izabran novim natječajem trebao pokriti tri preostale dionice.

Pogledajte ovdje dron snimke radova od 320 milijuna eura na hrvatskim željeznicama.

Copy link
Powered by Social Snap