Pretraga

Hrvatska gradi tvornicu antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica, evo gdje će se nalaziti

A- A+

Iz Ministarstva zdravstva stigla je najava potpisivanja ugovora s izvođačem za izgradnju tvornice za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica koja će se nalaziti u Rugvici. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a otvaranje gradilišta se očekuje krajem godine. Paralelno gradit će se i upravna zgrada Imunološkog zavoda, te tvornice za frakcioniranje plazme iz ljudske krvi i proizvodnju virusnih cjepiva. Sve bi trebalo biti završeno i u pogonu do kraja 2028. godine.

maketa imunološkog zavoda

maketa imunološkog zavoda | foto: Ministarstvo zdravstva

Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost Imunološkom zavodu za potpisivanje ugovora s odabranim najpovoljnijim ponuđačem za izgradnju tvornice za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica. Lokacija buduće tvornice je poslovna zona u Rugvici. Paralelno kreće izgradnja prve od tri nove tvornice revitaliziranog Imunološkog zavoda.

– Nakon više provedenih postupaka javne nabave u kojima niti jedan gospodarski subjekt nije dostavio prihvatljivu ili pravovaljanu ponudu, u zadnjem provedenom postupku javne nabave, od dvoje pravovaljanih ponuđača za izradu dokumentacije i izgradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici, budućem sjedištu novog Imunološkog zavoda, odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja, rekao je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Izdvojeni članak

Izdane prve građevinske dozvole za proizvodni pogon od 570 milijuna eura u Petrinji

Procijenjena vrijednost Ugovora za projektiranje i izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog protuotrova je 4,8 milijuna eura, dok je iznos odabrane ponude niži od procijenjene vrijednosti.

U poslovnoj zoni u Rugvici izgradit će se tri nove tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova, preradu krvne plazme i proizvodnju lijekova iz iste, kao i proizvodnja virusnih cjepiva po postojećoj (MRP) i mRNA tehnologiji.

Gradnja pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica trebala bi početi nakon ishođenja građevinske dozvole, krajem ove godine, a cjelokupan proces trebao bi završiti za dvije godine. Istodobno će biti u tijeku i izgradnja upravne zgrade Imunološkog zavoda i prateće infrastrukture – tvornice za frakcioniranje plazme iz ljudske krvi te tvornice za proizvodnju virusnih cjepiva, koje bi trebale biti izgrađene u razdoblju od 2025. do 2028. godine.

Ukupno predviđeni iznos za izgradnju svih proizvodnih pogona Imunološkog zavoda iznosi oko 90 milijuna eura, bez PDV-a. Od toga za tvornicu zmijskog protuotrova namijenjeno je 4,8 milijuna eura, za upravnu zgradu 3 milijuna eura, a za pogon frakcioniranja plazme i proizvodnju lijekova oko 30 milijuna eura te tvornicu cjepiva oko 48 milijuna eura. Oko 2,4 milijuna eura predviđeno je za izgradnju nastambi za laboratorijske i uzgojne životinje i biološki laboratorij.

Doznajte ovdje kako je domaća tvornica preuzela legendarni Katran pa postala najveći proizvođač hidroizolacije u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap