Pretraga

Banksy objavio 7 novih murala na londonskim ulicama, kako ‘farba’ a da ga nitko ne vidi?

A- A+

Neuhvatljivi Banksy posljednjih je dana ponovno podigao prašinu u javnosti otkrivši kroz nekoliko dana čak sedam umjetničkih djela na temu životinja, počevši od koze do jata riba. Jedan o murala je hrabro napravljen na londonskoj policijskoj kutiji, dok je jedan odmah ukraden obzirom da je izrađen na starom reklamnom panou. Banksy objavio slike murala na svom Instagram računu, ali bez naslova i objašnjenja.

Banksy mural majmuni London

Banksy mural majmuni London | foto: Matthew Chattle/Future Publishing via Getty Images

Prvo djelo iz nove serije Banksy murala prikazuje kozu ispod koje pada kamenje na bočnoj strani zgrade na mostu Kew u Londonu. Uslijedio je mural slonova glava okrenutih jedna prema drugoj i ispruženih surla koji se pojavio u Chelseaju u zapadnom Londonu.

Izdvojeni članak

‘Izvaljeno jaje u gnijezdu’ Ivana Juretića na vrhu Kremenjak: savršen spoj umjetnosti i funkcionalnosti

Samo dan kasnije, prikaz tri majmuna prvi je put zateknut na mostu u Brick Laneu u istočnom Londonu. Četvrti dizajn prikazuje zavijajućeg vuka na satelitskoj anteni, koji se pojavljuje kao pun mjesec, u četvrti Peckham u Londonu.

Banksy mural koza

Banksy mural koza | foto: Ray Tang/Anadolu via Getty Images

Nakon vuka pojavio se mural s prikazom pelikana koji jedu ribu na pročelju trgovine s ribom i krumpirićima u Walthamstowu u sjevernom Londonu. Slijedila je mačka na starom reklamnom panou u londonskom dijelu Cricklewood. No, ovaj pano je skinut samo nekoliko sati nakon što je mačka otkrivena, javlja BBC. Mnoštvo je zviždalo dok je uklanjan, piše cbsnews.com.

Banksy mural pelikan

Banksy mural pelikan | foto: Ray Tang/Anadolu via Getty Images

Zatim je jato riba iskočilo na policijsku kutiju londonskog Cityja u Ludgate Hillu. Slike pokazuju da je bila ograđena kordonom. Policija grada Londona rekla je za medije da je upoznata s ‘kriminalnim oštećenjem’ policijske lože i da je u kontaktu s korporacijom City of London, koja je vlasnik.

Treba reći kako je Banksy objavio slike murala na svom Instagram računu, ali bez naslova i objašnjenja. CBS News obratio se Gradu Londonu u vezi s bilo kakvim naporima koji se poduzimaju da se sačuva Banksyjev rad.

Naime, postoje snimke koje pokazuju ljude kako uklanjaju umjetničko djelo i bježe s njim. Banksyjeva umjetnička djela već su prethodno ukradena u Londonu. Prošle godine policija je uhitila čovjeka osumnjičenog da je ukrao Banksyjev dio znaka stop koji prikazuje tri vojna drona.

I u Rijeci je nedavno osvanuo novi mural prepoznatog umjetnika, pogledajte ovdje kako se uklopio.

Copy link
Powered by Social Snap