Pretraga

Istarski grad murala s dugogodišnjom tradicijom urbane umjetnosti

A- A+

Na samo desetak kilometara od Pule nalazi se grad poznat po svojim muralima i uličnoj umjetnosti. Street art scena u Vodnjanu započela je još 2011. godine, kada je održan prvi međunarodni festival ulične umjetnosti Sobe / Stanze / Rooms. Kasnije je i Boombarstick Urban Arts & Music Festival u grad privukao brojne umjetnike koji su svoja djela uskladili s autentičnim istarskim okruženjem. Osim murala, u Vodnjanu je i Crkva sv. Blaža, najveća istarska župna crkva, s preko 60 metara visokim zvonikom. Na vodnjanskom glavnom gradskom trgu su i značajne zgrade, poput gradske palače, kuće Bembo i palače Bradamante.

Murali u Vodnjanu2

Mural u Vodnjanu | Foto: Loris Zupanc, TZ Vodnjan

Istarski grad Vodnjan postao je prava galerija street art umjetnosti. Sve je započelo 2011. godine, kada je u organizaciji Antonia Storellia i Germana Fiorantija održan prvi međunarodni festival ulične umjetnosti Sobe / Stanze / Rooms. U gradu se tada okupilo mnoštvo umjetnika iz cijelog svijeta, a svoje murale su prilagodili autentičnom istarskom ambijentu.

Murali u Vodnjanu3

Mural u Vodnjanu | Foto: Loris Zupanc, TZ Vodnjan

Iz Turističke zajednice grada Vodnjana navode da je za impresivnu brojnost murala posebno zaslužan Boombarstick Urban Arts & Music Festival, koji se tamo održava od 2o13. godine. Njegova idejna začetnica je Klara Mršić, a tijekom godina je također okupio brojne umjetnike koji su svojim kreativnim izrazom Vodnjan učinili prepoznatljivim na globalnoj umjetničkoj sceni, otkriva putnikofer.hr.

Izdvojeni članak

Banksy objavio 7 novih murala na londonskim ulicama, kako ‘farba’ a da ga nitko ne vidi?

U Vodnjanu, malom gradu udaljenom desetak kilometara od Pule, osim murala koji će posjetiteljima pružiti dozu urbane umjetničke inspiracije i avanture, nalaze se i druge brojne znamenitosti vrijedne pažnje. Jedna od njih je Crkva sv. Blaža, najveća župna crkva u Istri, sa zvonikom visokim preko 60 metara.

Crkva sv. Blaža u Vodnjanu

Crkva sv. Blaža u Vodnjanu | Foto: Getty Images

Uz to, na glavnom gradskom trgu, koji nosi ime Narodni trg, smjestile su se brojne značajne zgrade, uključujući gradsku palaču, kuću Bembo i palaču Bradamante. Do trga vodi Trgovačka ulica, duga više od kilometra, što je čini najdužom ulicom u Vodnjanu, a ujedno i u cijeloj Istri. Nekada je obilovala obrtima, radionicama i trgovinama, zbog čega i nosi ovo ime.

Pogledajte ovdje kako izgleda mural poznatog umjetnika koji je osvanuo na zgradi u Rijeci i na jedinstveni način prikazuje kozmopolitski duh ovog grada.

Copy link
Powered by Social Snap