Pretraga

Sufinanciranje obnove stambenih zgrada: Zaprimljeno 565 prijava, sretni dobitnici znat će se u listopadu

A- A+

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprimilo je 565 projektnih prijedloga na Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, koji je bio objavljen krajem ožujka, a rezultati kome će biti odobrena sredstva bit će poznati u listopadu. U tijeku je evaluacija projektnih prijedloga odnosno procjena projektnih prijedloga.

višestambene zgrade

višestambene zgrade | foto: Ministarstvo prostornog uređenja

Evaluacija projektnih prijedloga provodi se prema kriterijima prihvatljivosti i odabira Poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada, a provodi ju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za projektne prijedloge koji udovolje svim kriterijima Poziva formira se rang lista s obzirom na ocjenu kvalitete projekta (broj bodova) te se za sufinanciranje odabiru projektni prijedlozi s najviše bodova.

Izdvojeni članak

Cjelovita obnova bivše zgrade komande: Državni inspektorat do kraja godine u novom prostoru

U ocjeni kvalitete uzimaju se u obzir uštede godišnje potrebne toplinske energije za grijanje i primarne energije, zatim smanjenje emisija CO2, mjere koje se provode u okviru projekta te udio energije iz obnovljivih izvora u godišnjoj isporučenoj energiji nakon energetske obnove, objašnjavaju iz resornog Ministarstva.

Ovim kriterijima, ističe se,  potiču se prijavitelji da pripreme projekte sa što većim brojem mjera energetske učinkovitosti i mjera koje koriste obnovljive izvore energije, zatim mjera povećanja potresne otpornosti, sigurnosti u slučaju požara i osiguranja zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta. Kao i mjera kojima se osigurava pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, ugradnje elemenata zelene infrastrukture, održive urbane mobilnosti i elektromobilnosti.

Odluka o financiranju

Svi prijavitelji će biti obaviješteni putem IT sustava fondovieu (preko kojeg su se i podnosili projektni prijedlozi) o rezultatima procjene projektnih prijedloga: je li projektni prijedlog odabran za sufinanciranje, prihvatljiv za sufinanciranje ali su iskorištena raspoloživa sredstva pa projekt neće biti sufinanciran ili isključen iz postupka dodjele). Postupak dodjele bespovratnih sredstava završava donošenjem Odluke o financiranju, što je u nadležnosti ovog Ministarstva te se uspješnim prijaviteljima također dostavlja putem IT sustava fondovieu.

Nakon donošenja Odluke o financiranju slijedi priprema i sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. S obzirom na velik broj zaprimljenih projektnih prijedloga koje je potrebno evaluirati, očekujemo da će prijavitelji o statusu projektnog prijedloga u odnosu na procjenu prema kriterijima Poziva biti obaviješteni najranije tijekom listopada 2024. godine, nakon čega slijedi donošenje Odluka o financiranju.

O rezultatima Poziva javnost se informira objavom popisa korisnika s kojima je potpisan Ugovor na mrežnim stranicama ovog Ministarstva i u IT sustavu fondovieu.

Opseg financiranja

Stope sufinanciranja prihvatljivih troškova u okviru ovog Poziva su u ovisnosti o kategoriji obnove (integralna energetska, dubinska i sveobuhvatna obnova). Maksimalni intenzitet sufinanciranja se kreće od 85 do 100% za aktivnosti izrade projektne dokumentacije i upravljanje projektom i administraciju.

Intezitet financiranja od 60 do 80% za aktivnost energetske obnove (koja uključuje i usluge stručnog i projektantskog nadzora te horizontalne mjere), a za aktivnost promidžbe i vidljivosti iznosi 85%. Ostatak iznosa prihvatljivih troškova projekta, kao i neprihvatljive troškove, prijavitelji moraju sufinancirati iz vlastitog učešća.

Tri pravca obnove

Cilj Poziva je provođenje integralne energetske obnove, dubinske obnove i sveobuhvatne obnove višestambenih zgrada koja će rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) (kWh/god) od najmanje 50% u odnosu na stanje prije obnove na razini svakog projektnog prijedloga.

Iznimno, zgrade upisane u Registar kulturnih dobara RH (kao pojedinačno zaštićeno nepokretno kulturno dobro ili kao dio kulturno-povijesne cjeline), koje ne mogu ostvariti gore spomenuti uvjet, trebaju ostvariti uštede primarne energije (Eprim) na godišnjoj razini od najmanje 30% u odnosu na stanje prije obnove, također na razini svakog pojedinog projektnog prijedloga. P

rovedbom ovih mjera se, uz ispunjavanje zahtjeva važećih propisa, pored energetske uštede osigurava i smanjenje emisije CO2, što će doprinijeti dekarbonizaciji zgrada. Na razini Poziva ostvarit će se uštede primarne energije (Eprim) na godišnjoj razini od najmanje 30%.

Doznajte ovdje sve o modernizaciji i obnovi ljetnikovca koji će postati dom našeg velikog simfonijskog orkestra.

Copy link
Powered by Social Snap