Pretraga

Prije stadiona na Maksimiru stiže onaj u Kranjčevićevoj, evo kada se otvara gradilište

A- A+

Izgradnju stadiona u Kranjčevićevoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci 2022. godine najavio je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet. Realizacija nije pokrenuta godinu dana nakon najave, a početak je nešto zakomplicirao natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije stadiona. Gradnja investicije od 30 milijuna eura napokon bi se mogla očekivati i to na samom početku 2025. godine.

stadion zagreb

Stadion Zagreb | foto: Grad Zagreb

Kad je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević krajem svibnja 2024. godine predstavio osam kapitalnih gradskih projekata, među njima se našla i dugo iščekivana obnova stadiona u Kranjčevićevoj. Govor o izgradnji ovog stadiona već se može nazvati gradskom sagom, a nakon pomicanja roka za početak gradnje, čini se da bi ovog puta realizacija projekta na zagrebačkoj Trešnjevci mogla krenuti po planu?

Prije izgradnje Maksimira

Kada je Tomašević uoči obilježavanja tri godine trajanja svog mandata kao važnu točku nadolazećih projekata gradske vlasti naveo unaprjeđenje sportskih objekata u gradu, osim obnove Doma sportova i gradnje bazena u naselju Špansko, kao kapitalni projekt najavio je i izgradnju stadiona u Kranjčevićevoj ulici. Za gradnju nogometnog stadiona s oko 11 tisuća mjesta navedeno je kako će prethoditi radovima na ‘maksimirskom stadionu’.

Prema najrecentnijem planu gradskih vlasti, čekanju bi trebao doći kraj početkom iduće godine – ovaj put ‘za pravo’ jer su prvi radovi u Kranjčevićevoj predviđeni za siječanj 2025. Kraj radova na stadionu očekivan je u 2026. godini, a zatim bi trebala krenuti i izgradnja Maksimira. Prema index.hr, radovi na stadionu na Trešnjevci mogli bi potrajati između 15 i 18 mjeseci. Ukupna cijena investicije procijenjena je na oko 30 milijuna eura.

Prethodnu najavu popratila žalba

Podsjetimo, riječ je o roku koji je najavio Grad Zagreb. U tom smislu, nije naodmet prisjetiti se razvoja događaja nakon prethodne najave za izgradnju. Kako smo pisali, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet javnost je o novom projektu Kranjčevićeve informirao 2022. godine. Kad se krenulo govoriti o velikom projektu za Zagreb, spominjao se i zahtjev UEFA-e za stadion s najmanje 8 tisuća mjesta, što je plan nove Kranjčevićeve s 11 tisuća sjedećih mjesta dobrano premašio.

Iako je prilikom najave izgradnje početak radova predviđen godinu dana kasnije i nakon ovog razdoblja ideja je ostajala na papiru. Naime, dok je idejni projekt izradio Arhitektonski fakultet, gradska uprava naknadno je raspisala javni natječaj za izradu glavnog i izvedbenog plana rekonstrukcije stadiona.

Napominjemo, od četiri pristigle prijave prema kriteriju ekonomske povoljnosti između dva favorita odluka je pala na ponudu ponuditelja Sirrah projekt d.o.o. iz Osijeka. Uslijedila je žalba drugog ponuđača, Arhitektonskog fakulteta koji je izgubio za jedan bod. Prema odluci DKOM-a donesenoj 22. siječnja i objavljenoj četiri dana kasnije, žalba je odbijena kao neosnovana te je potvrđen prvotni rezultat natječaja. Bez daljnjih prepreka za natječaj o izvođaču radova, novi stadion djeluje bliže nego ikad prije.

Ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu 2030. godine, istočno od Casablance usred šume će se graditi dom marokanske nogometne reprezentacije, ali i drugi najveći stadion na svijetu. Kako će izgledati pogledajte na poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap