Pretraga

Važna izmjena još jednog zakona, kod države i JLS-a zakup će se produživati samo pod ovim uvjetom

A- A+

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona upućen je sa sjednice Vlade u saborsku proceduru po hitnom postupku. Naime, ugovori sklopljeni sa zakupcima uskoro istječu, pa je nužno regulirati njihovo produživanje. Prema najavama, produživanje neće ići automatski, već će novi ugovori biti sklopljeni samo s onima zakupcima koji prema državni ili jedinicama lokalne samouprave nije dugovanja.

‘šaroliko’ pročelje stambene zgrade | foto: Bauštela.hr

Prijedlogom Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora se regulira status zakupnika prostora u državnom vlasništvu i vlasništvu jedinica lokalne samouprave kojima ti ugovori ističu do kraja ove godine. Ukupno ih je 587.

Izdvojeni članak

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Sve o klimama, dizalima i izdašnim novčanim kaznama

– Kada smo 2018. donijeli zakon njime smo zakupnicima koji su plaćali zakupninu iako nisu imali valjani ugovor omogućili sklapanje ugovora o zakupu na pet godina. Kako sada ti ugovori ističu, potrebno je ići s izmjenom zakona kako bismo im mogli produžiti ugovore temeljem izmijenjenog zakona, najprije na 10 godina, a potom na još 10 godina, izjavio je ministar Bačić i dodao da se ugovori mogu produžiti samo onim zakupcima koji u cijelosti izvršavaju ugovorne obaveze.

Ističe se kako je ukupno je 386 zakupnika potpisalo ugovore s Republikom Hrvatskom, a 301 s jedinicama lokalne samouprave. Kao i da se izmjenama zakona omogućuje prodaja garaža i parkirnih mjesta svim zakupnicima koji imaju potpisane ugovore i koje u cijelosti izvršavaju.

Izmjenama zakona obuhvaćeno je i uređivanje pravnog odnosa između zakupaca i Republike Hrvatske za nekretnine koje država, odnosno jedinice lokalne samouprave, kontinuirano stječu otkad je zakon usvojen. Zakon uređuje postupanje s korisnicima prostora koji u njima obavljaju dopuštenu djelatnost, a država, odnosno jedinice lokalne samouprave, su u međuvremenu stekle vlasništvo nad tim nekretninama.

– S obzirom da smo izmjenama Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH ovlastili Državne nekretnine da upravljaju poslovnim prostorima i stanovima u državnom vlasništvu, bilo je potrebno s tim zakonom uskladiti i ovaj zakon, istaknuo je ministar Bačić.

Dozajte ovdje detalje velike analize tržišta nekretnina.

Copy link
Powered by Social Snap