Pretraga

Poznati ulični umjetnik počastio Beograd besplatnim krpanjem pločnika slavnim ‘flacking’ mozaicima

A- A+

Jedan od najpoznatijih uličnih umjetnika na svijetu, Ememem, počastio je Beograd svojim unikatnim mozaicima kojima ‘krpa’ pukotine u pločnicima i fasadama u svjetskim metropolama. Tako se sada na nekoliko lokacija u glavnom gradu Srbije, u procjepima između asfalta, nalaze mala umjetnička djela od pločica. Može li se Ememem očekivati i u Hrvatskoj? Zagrepčani su složni, kod nas bi svakako imao puno posla.

Ememem mozaik Beograd

Ememem mozaik Beograd | foto: screen shot you tube

Francuski ulični umjetnik Ememem svoju tehniku rada naziva ‘flacking’, a ona predstavlja sastavljanje malih mozaika u formi koja prati pukotine u nogostupu ili fasadi. Ememem radi pod okriljem anonimnosti, a njegova umjetnička djela već krase ulice Pariza, New Yorka, Barcelone, Madrida Genove, Osla i brojnih drugih gradova.

Izdvojeni članak

Banksy objavio 7 novih murala na londonskim ulicama, kako ‘farba’ a da ga nitko ne vidi?

Sada je svojim djelima počastio i Beograd gdje je slavim mozaicima oduševio stanovnike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mapa Mag (@mapamag.rs)

Zanimljivo je da iako javnost ne zna umjetnikov identitet da ipak postoji način na koji se do njega može doći. Naime, jednim o njegovih najpoznatijih djela smatra se oslikavanje stanice vlaka Grand Paris Express po narudžbi pariškog javnog infrastrukturnog poduzeća.

Ipak, Emememova sposobnost da ostane anoniman dok stvara dodaje privlačnosti njihovom radu čime podsjeća na slavnog Banksya. Djeluje uglavnom noću, a njegove kreacije prolaznici često otkrivaju u zoru izazivajući iznenađenje i oduševljenje. Kritičari ističu kako upravo ovaj element misterije pojačava vezu između umjetnika i grada, čineći svaki mozaik darom ostavljenom zajednici na uživanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

Pogledajte ovdje fascinantne ulične murale u Vodnjanu.

Copy link
Powered by Social Snap