Pretraga

Kako zamijeniti keramičku pločicu? Lako, u samo 4 poteza!

A- A+

Ako ste barem jednom u životu kupovali keramiku za uređenje doma, onda ste sigurno dobili savjet da uzmete barem ‘koji kvadrat viška’ kako bi imali s čime zamijeniti koju pločicu ako popuca. Ovog ćete se poteza sa zadovoljstvom definitivno sjetiti kada i ako vam se keramika ošteti. No, nakon sreće zbog rezervne pločice dolazi hladan tuš – kako naći keramičara koji će obaviti ovaj mali, neisplativ posao. Ne očajavajte, zamijeniti pločicu možete i sami!

keramičar

keramičar | foto: Freepik

Dobra je vijest da ne morate tražiti keramičara da vam zamijeni jednu oštećenu pločicu. Možete to učiniti i sami. Za ovaj zahvat potrebno je tek nekoliko osnovnih alatki koji vjerojatno imate u domu, ili ako nemate možete jeftino kupiti u bilo kojoj za uređenje doma specijaliziranoj trgovini.

Izdvojeni članak

Polaganje keramike metodom ‘pločica na pločicu’: Da ili ne?

Doznajte kako zamijeniti oštećenu keramiku u 4 jednostavna koraka uz malo vještine i strpljenja. Isplati se. A potom, ako zamjensku pločicu već imate, pripremite i: zaštitu opremu (rukavice i naočale), nož za odstranjivanje fuga, čekić, komad tkanine, dlijeto, lijepilo za keramiku, križiće za keramiku odgovarajuće debljine (debljina ovisi o debljini fuga), nazubljenu glet lopaticu, masu za fugiranje i glet gladilicu.

1. Uklanjanje stare fuge

Prvo je na redu uklanjanje stare pločice. Kako je riječ o poslu koji treba izvesti tako da ne stvorite dodatna oštećenja na susjednim pločicama prvo treba pažljivo odstraniti stare fuge. Vjerovali ili ne za ovaj posao postoji namjenski alat, zove se nož za rezanje fuga.

Fuge se uz pomoć noža prvo ocrtavaju po rubovima, potom i vade. Treba izvaditi baš sve, do posljednjeg komadića, a zatim površinu ispod fuga dobro očistiti, idealno usisati.

2. Skidanje stare pločice

Oštećenu pločicu nikako ne možete skinuti u jednom komadu, a teško čak i u dva ili tri. Zato ju je prije skidanja potrebno razbiti na što manje dijelove. Za to vam jer, očekivano, potreban čekić, ali i jedan komad tkanine, te dlijeto.

Tkaninom prekrijte pločicu i onda ju preko nje čekićem razbijte. Što su manji komadić lakše će sami otpasti ili biti uklonjeni. Nakon što maknete tkaninu, komadiće koji nisu sami otpali treba ukloniti polako uz pomoć dlijeta. Još jednom sve očistite. Za slijedeći korak podloga mora biti ravna.

pločice uzorci

pločice uzorci | foto: Freepik

3. Lijepljenje pločice

Za ovaj korak potrebno vam je lijepilo za keramiku, križići za keramiku odgovarajuće debljine (debljina ovisi o debljini fuga) i nazubljena glet lopatica. Najvažnije je znati da se pločica lijepi tako da se lijepilo stavlja na zid, a potom u njega pločica utiskuje, ne obrnuto.

Dakle, lijepilo se oprezno nanosi na zid nazubljenom glet lopaticom, a potom se centrira i od drugih pločica odvaja križićima. Potom slijedi sušenje, od 24 do 48 sati, ovisno o količini vlage u prostoriji (što više vlage, to je više vremena potrebno).

4. Fugiranje

Kada ste zaključili da se lijepilo osušilo i pločica čvrsto stoji na zidu vrijeme je za fugiranje. Za ovaj, posljednji korak treba vam masa za fugiranje (u odgovarajućoj boji) i glet gladilica.

Fugir masu nanesite na glet gladilicu i potom preko prostora fuge. Ne morate brinuti za preciznost u smislu da ne smijete zaprljati novu ili okolne pločice. Jednom kada su fige popunjene fugir masom ostatak ćete lako obrisati prije nego se stvrdne. Nakon ovoga posla također se preporučuje sušenje od minimalno 24 do 18 sati ovisno o količini vlage u prostoriji.

Doznajte ovdje top izbor i aktualne cijene fleksibilne mase za fugiranje u hrvatskim trgovinama.

Copy link
Powered by Social Snap