Pretraga

Galerija: Ovaj je neboder upravo proglašen najboljim na svijetu, ima 4 šuplja presjeka s čudesnim vrtovima

A- A+

Singapurski neboder Pan Pacific Orchard upravo je zaslužio laskavu titulu. Vijeće za visoke zgrade i urbana staništa (CTBUH) proglasilo ga je najboljom novom visokom zgradom na svijetu. Objavljujući nagradu u priopćenju za javnost industrijska grupa opisala je toranj kao ‘hotel u prirodi’ koji je demonstrirao revolucionarni pristup urbanizmu visoke gustoće. Impresivan izgled i funkcionalnost može zahvaliti 4L konceptu kojim su u vizuri nebodera stvorene šupljine u kojima se pak nalaze čudesni vrtovi.

Pan Pacific Orchard

Pan Pacific Orchard | foto: Pan Pacific Orchard

Jedinstveni dizajn nebodera Pan Pacific Orchard sastoji se od niza volumena u obliku slova L koji dijele toranj u četiri različita niza, oslobađajući prostor za urbane vrtove i zelenilo. Svaka od četiri terase temelji se na različitom motivu koji se odnosi na singapursko tropsko okruženje: šume, plaže, vrtovi i oblaci, u uzlaznom redoslijedu.

Izdvojeni članak

Ovaj je toranj nekad bio simbol nove tehnologije, a danas mu se struka smije

Upravo to mu je donijelo titulu najboljeg na svijetu od strane Vijeća za visoke zgrade i urbana staništa (CTBUH).

Šumska terasa kao veza s zajednicom

Prizemna, ‘šumska terasa‘, jedina je dostupna prolaznicima, a sadrži kaskadno vodeno obilježje i desetke biljnih vrsta, od kojih su mnoge autohtone na ovoj otočnoj državi. Arhitekt Hong Wei Phua iz WOHA, singapurske tvrtke koja stoji iza dizajna, rekao da je osmišljen kao javna gesta koja je dizajn odvojila od konvencionalnijih visokih hotela tipa ‘podij i toranj’.

‘Umjesto da stignete na podij – u unutarnji prostor ili labirint soba i prolaza – ulazite u šumski prostor’, rekao je, opisujući ga kao oazu daleko od vreve Orcharda, poznatog singapurskog prometna trgovačka četvrt, piše cnn.com.

Plaža, Vrt i Oblak

Krećući se gore kroz zgradu dolazi se pak do oku javnosti ipak skrivene ‘Plaža Terase‘ koja sadrži bazen okružen palmama. Zatim se nailazi na ‘Vrtnu terasu‘ koja nudi šetnice oko pravokutnog travnjaka, a za kraj, pri vrhu nebodera nalazi se ‘Oblak Terasa‘, koja služi kao zeleni prostor za događanja s pogledom na grad.

Treba reći kako je svaki od 4 vrata istovremeno pokriven i otvoren što je, ističe se, bitna kvaliteta u toploj, vlažnoj i često olujnoj klimi zemlje. Svaki sloj djeluje kao divovski suncobran ili štitnik za kišu za onaj ispod.

Pan Pacific Orchard

Pan Pacific Orchard | foto: Pan Pacific Orchard

Pan Pacific Orchard

Pan Pacific Orchard | foto: Pan Pacific Orchard

Impresivna unutrašnjost

Mnoge od 347 hotelskih soba imaju balkone s pogledom na uređena područja. U vlasništvu i pod upravom singapurskog diva za nekretnine UOL Group, hotel također ima plesnu dvoranu s 400 sjedala, dva restorana i “nadstrešnicu” od solarnih panela na krovu.

Tvrtka WOHA, koja je projektirala još nekoliko biofilnih zgrada u Singapuru osiguravanje zelenih površina nije samo zadovoljavanje propisa o planiranju. U priopćenju za javnost osnivač tvrtke, Mun Summ Wong, rekao je kako vjeruje da ‘neboderi mogu poslužiti kao zelena pluća u gustim urbanim sredinama’.

Pan Pacific Orchard

Pan Pacific Orchard | foto: Pan Pacific Orchard

Pogledajte ovdje kako će izgledati City Island u Buzinu.

Copy link
Powered by Social Snap