Pretraga

Ovako će izgledati novi spomenik braniteljima u Lici, ‘kuća koja lebdi’ potukla je konkurenciju

A- A+

Društvo arhitekata Zadar objavilo je rezultate natječaja za izradu idejnog rješenja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije. Prvu su nagradu odnijeli su autori X.3.M., Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann za zanimljivu ‘kuća koja lebdi’, odnosno građevinu s produženim krovom podno kojega se nalazi prostor za okupljanje.

Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije

Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije | foto: X.3.M.

Ekipa studija X.3.M. koju čine Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmermann napravili su idejno rješenje za Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije koji je sve oduševio. Riječ je objektu kojim uvelike dominira krov karakterističan za područje Velebita, ali predimenzioniran, te isturen u produžetku objekta kao nadstrešnica.

Izdvojeni članak

Kreće proširenje splitske rive, radovi će trajati 3 godine, a koštat će 18,5 milijuna eura

– Kuća ima oblik krova sa strmim stranama poput padina Velebita; koja ‘lebdi‘ na spoju grada i polja kako ne bi zaposjela nego ‘pružila‘; koja stvara sjenu i zaklon i nove prostore gradske svakodnevice. Kuća koja je samo krov i krov koji je više od kuće. Okupljanje ‘pod istim krovom‘ uz namjernu da cjelokupna parterna površina parcele ostane dio javnog gradskog prostora okosnica je koncepta i smjernica za organizaciju prostora novog Memorijalnog centa Domovinskog rata Ličko-senjske županije, stoji u osvrtu autora na rad.

Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije

Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije | foto: X.3.M.

Na natječaj je u propisanom roku pristiglo 14 radova. Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud u sastavu od pet (5) članova: Goran Rako, dipl.ing.arh., predstavnik provoditelja, predsjednik OS-a; Antun Sevšek, dipl.ing.arh., predstavnik provoditelja; Krešimir Damjanović, mag.ing.arch., predstavnik provoditelja; Ernest Petry, mag.iur., predstavnik raspisivača; i Pajo Brkljačić, predstavnik raspisivača.

Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa, u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud je valorizirao: prostorni koncept u odnosu na širi i uži kontekst, prostornu i oblikovnu kvalitetu, ostvarenu funkcionalnost, fleksibilnost, održivost i kvalitetu javnog prostora, te realizaciju programskih, funkcionalnih i kvalitativnih zahtjeva.

U obzir se uzela i suvremenost izričaja, racionalnost i ekonomičnost rješenja, Stupanj i iscrpnost odgovora na sva pitanja postavljena programom, stupanj cjenovne argumentacije i provedivost.

Pogledajte ovdje kako izgleda neboder koji je upravo proglašen najboljim na svijetu, ima 4 šuplja presjeka s čudesnim vrtovima.

Copy link
Powered by Social Snap