Pretraga

VOX: Koji je to alat prepoznatljiv skoro svima, a poznatiji po njemačkom nazivu?

A- A+

Stolarska stega jedan je od elementarnih alata za rad svakog stolara. Znaju li ovo građani? Izašli smo na ulice i provjerili koliko njih je radilo ili je upoznato sa stegom. Upoznatost s alatom nas je, malo je reći iznenadila. Prvo smo naletjeli na stolara, a ni druga dva sugovornika nisu razočarala. Znate li vi za ovaj alat i kako se koristi?

stolarska stega | bauštela.hr

Postoje alati koje prepoznaju svi, ali i oni više specifične namjene pa i manje poznati prosječnom čovjeku koji ih ne koristi. Još jednom izašli smo na ulice Zagreba i provjerili koliko dobro građani poznaju stolarske alate. Pokazali smo im sliku stolarske stege i – čak se prilično iznenadili s poznavanjem ovog alata.

Gospodin koji je nešto kasnije u razgovoru priznao da je i sam stolar nije mogao ne prepoznati jedan od osnovnih alata za svoju profesiju. Na naše pitanje, kao iz puške je ‘ispalio’: ‘Da, znam. To je stega – stolarska stega. Koristi se u stolariji za stezanje spojeva.’

S druge strane, gospođa koja nije ‘iz struke’ također je prepoznala o kojem je alatu riječ. No, bilo je to nešto više znanje koje je stekla usputno. Komično, naziva stolarske stege nije se mogla sjetiti, ali je namjenu znala opisati na njemačkom.

– To je nešto za ‘šarafštok’, na njemačkom. Kako se kaže na hrvatski, ne znam. Nešto se stavi između pa se zašarafi, simpatično je objasnila.

Izdvojeni članak

Geodeti najviše koriste ove uređaje: Koja je njihova namjena?

Treći pak gospodin rekao je kako se alat koristi za bravariju ili stolariju, kao i da je pomagalo u građevini. ‘Kad se žele dva komada sastaviti, (služi) da se pridrži, stisne i onda ili zaklama ili zavari’, slikovito nam je opisao svrhu stolarske stege.

A za što se točno koristi stolarska stega? Prema definiciji iz tehničkog leksikona, jednostavna je ručna naprava za stezanje obratka. Rabi se u stolarskim, bravarskim i sličnim radovima radi pozicioniranja dvaju dijelova ili za ostvarivanje sile, na primjer pri lijepljenju. Može se dakle reći kako nijedan sugovornik nije bio u krivu.

Kako odabrati idealnu debljinu EPS ploča doznajte u članku na ovu temu ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap