Pretraga

36. obljetnica Černobilske katastrofe: Izgrađena kupola sprječava širenje radioaktivnog zračenja

A- A+

Na današnji dan prije točno 36 godina dogodila se Černobilska katastrofa, zapamćena kao najveća nuklearna katastrofa u povijesti Zemlje. Četvrti reaktor u nuklearnoj elektrani prouzrokovao je eksploziju koja je za sobom ostavila radioaktivnu prašinu. Da bi se spriječilo njezino širenje, u ljetu 2019. iznad ostataka reaktora izgrađena je zaštitna kupola.

Nuklearna elektrana Černobil, foto: Unsplash; Mick De Paola

Na današnji dan prije točno 36 godina u ukrajinskom gradiću Černobil dogodila se najveća nuklearna katastrofa u povijesti Zemlje. U ‘Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin’ četvrti reaktor je kombinacijom nesigurnog dizajna i ljudskom pogreškom prouzrokovao eksploziju koja je zabilježena kao najveća u povijesti. Šteta učinjena na reaktoru četiri otpustila je velike količine radioaktivne prašine koja ni dan danas nije u potpunosti nestala. Da bi se spriječilo daljnje širenje prašine, u ljetu 2019. je iznad ostataka reaktora izgrađena betonsko-čelična neprobojna kupola.

Izdvojeni članak

Može li nuklearna elektrana u Černobilu preživjeti artiljerijske napade? ‘Taj rizik nismo ni mogli, ni htjeli predvidjeti’

Zašto je odabran oblik kupole?

Mjesec dana nakon eksplozije započela je izgradnja privremene konstrukcije kao hitna mjera sprječavanja daljnjeg širenja radioaktivnih čestica unutar elektrane. S vremenom je konstrukcija počela propadati te se povećao rizik od radioaktivnog zračenja. Ukrajinska vlada je 1992. organizirala natjecanje na kojem su sudionici trebali predložiti dizajn konstrukcije. David Haslewood iz tvrtke Design Group Partnership predložio je luk koji bi bio izgrađen van Černobila, a koji bi kasnije bio montiran na postojeću konstrukciju.

Izgradnja van gradilišta činilo se kao pravo rješenje s obzirom na to da bi se time smanjio utjecaj zračenja na građevinske radnike, a sam luk bi lakše klizio po postojećoj konstrukciji negoli da je u pravokutnom obliku. U rujnu 2007. francuske tvrtke Vinci Construction Grand Projects i Bouygues Travaux Public objavile su kako su dobile dozvolu za projektiranje i izgradnju kupole u suradnji s konzorcijem Novarka. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosio je 1,6 milijardi američkih dolara, a završen je u srpnju 2019. Kupola teži 36.000 tona te se smatra najvećom pokretnom konstrukcijom na svijetu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap