Pretraga

5 minuta s dizajnerom interijera Boranom Petljakom: O njemu se priča od Pariza pa sve do Ujedinjenih Arapskih Emirata

A- A+

Ne dogodi se često da imate priliku razgovarati s nekim kao što je dizajner interijera Boran Petljak. Naime, Boran je toliko karizmatičan da je svesti ovaj razgovor samo na pitanje interijera jednostavno promašaj. On je strastveni esteta, inspiracija sam po sebi i u konačnici stručnjak u svom poslu. Zato smo sasvim logično ovaj razgovor proširili na pitanje luksuza, dobrog dizajna te stila i estetike.

Boran Petljak / foto: Duško Vlaović

Nalazimo se u dizajnerovom životnom prostoru na zapadnom dijelu Zagreba. Ležerno obučen u traperice i bijelu pamučnu majicu, bosonog u drvenom naslonjaču Pierre Jeannereta ispija čaj iz nepretenciozne šalice kupljene u pariškom Merci-ju. Osim što je jedan od najangažiranijih domaćih dizajnera interijera, zaključujemo kako Boran Petljak ima oko za estetiku koja se jednostavno teško može nadmašiti. Stan izdašne površine na zadnjem katu zgrade, terasama okružen s čak tri stane svijeta, kroz velike prozore i staklene stijene s jedne strane u daljini gleda na prometnu željezničku prugu, a s druge strane na ostatke gradske industrijske arhitekture iz prošlog stoljeća.

Nedaleko u istoj gradskoj četvrti smjestio se i njegov radni prostor u koji je prije sedam godina preselio Stairwell&Loft, nagrađivan i višestruko publiciran studio za arhitekturu i dizajn interijera poznat po interijerima koji se priklanjaju elementima umjetnosti, svjetla i atmosfere, kao i po prostorima prilagođenim kontekstu svakog mjesta i karakteru pojedinca. U ovom studiju osnovanom 2013. godine, multidisciplinarni tim mladih dizajnera i arhitekata zajedno rade ne samo na domaćim nego i na projektima diljem svijeta. Projektiraju kuće, hotele i restorane, dizajniraju interijere i namještaj od Zagreba, preko Splita i Dubrovnika, do većih europskih gradova poput Pariza i Barcelone, pa sve do dalekih Ujedinjenih Arapskih Emirata. Osim što upravlja svojom tvrtkom, Boran kao redovni profesor dizajna interijera u Visokoj školi Aspira u Zagrebu, ima jednostavnu misiju već sedmu generaciju svojih studenata educirati o posve drugačijoj i uzbudljivoj strani dizajna.

Priznat ćemo, zaintrigirao nas je ovaj uspješan dizajner i htjeli smo saznati više. Nije potrebno reći da pratimo svaki novi projekt studija Stairwell&Loft, a bili smo još više uzbuđeni što je Boran sjeo s nama na pet minuta da čujemo više o tome što ga inspirira, njegova razmišljanja o dizajnu i još mnogo toga.

Njegovom timu je pošlo za rukom ono što nikom nije!

Na pitanje na koje je projekte posebno ponosan, Boran odgovara kako najviše voli sudjelovati u stvaranju javnih prostora, prije svega restorana, hotela, uredskih i maloprodajnih prostora, pa je tako najviše ponosan na Stairwell&Loft-ove projekte zagrebačkog japanskog restorana Takenoko i splitskog mediteranskog restorana ZOI, što Stairwell&Loft čini jedinim domaćim studijem koji je potpisao interijere čak dva restorana uvrštena u Michelin Guide.

Izdvojio bih i prošlogodišnji projekt ‘propertystaging-a’ Villa Giardino Heritage Boutique hotela u Bolu na Braču, a od projekata total dizajna tu je redizajn maloprodajnih jedinica Zagrebačkih pekarni Klara i njihovog ‘flagship’ dućana pod nazivom KLARA Premium Store na zagrebačkom Zrinjevcu. Prije dvije godine smo osmislili novi koncept drogerije BIPA pod nazivom BIPA Backstage, a čija je prva lokacija otvorena u strogom centru Zagreba. Osim toga, izuzetno sam ponosan i na moj angažman kao profesora dizajna interijera, jer predavanje studentima je prilika za proširenje mog kreativnog repertoara i arsenala vještina, dodaje naš sugovornik.

„Dobar dizajn je doslovno bilo gdje u svakodnevnom životu“

Sasvim logično uslijedilo je pitanje što je za Borana luksuz.

Imati vremena za putovanja, nove avanture i priliku upoznati zanimljive ljude. Luksuzni proizvodi me ne uzbuđuju, iskustvo da. Kod interijera luksuz danas više ne predstavlja skupi potpisani predmet, već prostranost nekretnine i otvorenost prostora, prirodni održivi materijali koji lijepo stare poput kamena, drva, betona, žbuke, lana i prirodnih vlakana, odgovorio je kratko i jasno naš sugovornik.

Izdvojeni članak

‘Kut na kvadrat’ – brend o kojem se opsesivno priča! Bit će vam jasno zašto nakon ovog intervjua

Nadalje nas je zanimalo gdje sve Boran traži dobar dizajn i inspirira li se radom svojih kolega.

– Doslovno bilo gdje u svakodnevnom životu, na ulici, putovanjima, u razgovoru s ljudima, umjetničkim galerijama i muzejima, pa i u prirodi. Ljudi često pokušavaju učiniti ono što je netko drugi već napravio. Nema ništa loše u tome što se inspirirate u radu drugih dizajnera, ali konačnu sliku morate filtrirati kroz vlastiti objektiv, priča nam Boran.

Poželjeli smo doznati i kako su se u Borana razvijali stil i estetika.

– Bio sam veliki obožavatelj minimalizma kad sam počeo s ovim poslom, ali u zadnje vrijeme sam skloniji miješati stilove, teksture, uzorke i kolore. Rekao bih da postajem sve smioniji. Cilj mi je kontemplativnim i smirujućim dizajnom redefinirati prostor u emociju, otkriva naš sugovornik.

Spoj starih zanata i novih tehnologija budućnost su interijera

Koje trendove predviđa u uređenju interijera, bilo je naše sljedeće pitanje.

 – Ne bih puno o budućim trendovima jer se u svim aspektima dizajna trendovi mijenjaju svakodnevno, pa će se tako i u dizajnu interijera promijeniti već i do izlaska ovog članka. U opremanju interijera budućnost su svakako vještine malih obrta, spoj starih zanata i nevjerojatnih novih tehnologija. Temeljna stvar za buduće dizajnere je poštivanje tradicija i kultura, kao i recikliranje starih materijala i rabljenih predmeta, objašnjava Boran.

Za kraj smo našeg sugovornika pitali koji bi savjet dao svima koji se upuštaju u uređenje svog životnog ili radnog prostora.

– Najbolji savjet bio bi da taj posao prepuste u ruke stručnjaka – arhitekata i dizajnera interijera. Dizajn je proces, evolucija, i u toj alkemiji magija neće izostati uz dovoljnu dozu povjerenja klijenta prema svom dizajneru pa makar ga neočekivani odabir jednog predmeta, nekog materijala, iznenadi i odvede u potpuno drugom smjeru, zaključuje Boran.

Copy link
Powered by Social Snap