Pretraga

Bizarna stambena arhitektura sa sjevera Europe ne prestaje oduševljavati ljubitelje odvažnog

A- A+

Kockaste rotterdamske kuće zapet će za oko svakog onog željnog drugačije, unikatne, neuobičajene i pomalo bizarne arhitekture. Već godinama predstavljaju jednu od glavnih turističkih atrakcija ovoga grada što zbog svog ekscentričnog izgleda, što zbog pitanja može li se u njima živjeti.

Cubic Houses, Rotterdam | foto: Unsplash

Ekscentrične kockaste kuće smještene u nizozemskom gradu Rotterdamu već više od 40 godina plijene pozornost svakog posjetitelja ovoga grada na sjeveru Europe.

Cubic Houses, kubuswoningen ili kockaste kuće djelo su nizozemskog arhitekta Pieta Bloma. Ova ekscentrična i inovativna stambena arhitektura nastala je 70-ih godina prošloga stoljeća, a možemo ju pronaći u dva nizozemska grada – Rotterdamu i Helmondu.

Kuće već godinama privlače pozornost lokalnog stanovništva, turista i struke, a jedno od najčešćih pitanja koje povezujemo s njima jest može li se u njim uistinu živjeti?

Cubic Houses, Rotterdam | foto: Unsplash

Nizozemske kockice

Rotterdamska verzija kockastih kuća obuhvaća 38 manjih i dvije velike međusobno povezane kuće. S obzirom na svoj neuobičajeni izgled oduvijek su privlačile pozornost kako slučajnih, tako i namjernih prolaznika koji su željeli zaviriti u život unutar ovih kuća i tako dobiti odgovor na pitanje može li se u njima živjeti.

Cubic Houses, Rotterdam | foto: Unsplash

Da, može. No, zbog čestih kucanja na vrata svoje kuće jedan od stanovnika ovog posebnog nizozemskog niza kuća svoje je kockasti dom odlučio pretvoriti u muzej života unutar nizozemske kuće otkrivši time kako izgleda njihova unutrašnjost.

Interijer kockaste kuće obuhvaća tri stambena kata. Na prvom katu nalaze se dnevni boravak i kuhinja, na drugom spavaće sobe i kupaonica, dok se treći kat često koristi kao mali kućni vrt. Površina kockaste kuće procjenjuje se na 100 kvadratnih metara.

Cubic Houses, Rotterdam | foto: Unsplash

Temelji kockastog stambenog niza

Kockaste kuće nalaze se u središtu povijesnog dijela luke u Rotterdamu. Nakon uništenja luke u Drugom svjetskom ratu nizozemski arhitekt Piet Blom dobio je zadatak kreiranja ideje za ponovni razvoj razrušene zone. Blom ideju objeručke prihvaća vidjevši u njoj priliku da dodatno razvije svoj koncept kockaste kuće s kojom je započeo u gradu Helmondu.

S obzirom na svoju ljubav prema neuobičajenom Blom nije želio kreirati klasične obiteljske kuće stoga se okreće inovativnom dizajnu koji se i danas smatra jednim od najprogresivnijih stilova u arhitekturi.

Cubic Houses, Rotterdam | foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap