Pretraga

Dizajn interijera u samo šest koraka: Kako postići minimalistički stil?

A- A+

Kada je u pitanju uređenje prostora, bilo da je to mjesto gdje ćete živjeti ili raditi, bitno je imati na umu nekoliko principa po kojima ćete se nakon ravnati dalje. Trenutno je jako u modi minimalistički stil, koji naglasak stavlja na funkcionalnost.

Ilustracija, foto: Unsplash; Katja Rooke

Dizajn interijera na prvu možda zvuči kao vrlo jednostavna stvar, gdje je najveći problem odlučiti koje će boje biti jastuci, a koje zavjese, no ustvari je u pitanju puno kompleksnija priča. Posebno je zanimljiva situacija s minimalističkim dizajnom, gdje doslovno morate paziti na svaku sitnicu. Na što sve paziti i kako postići minimalistički stil, odgovore donosi YouTuber Daniel Titchener.

Budžet

Iako je vrlo jednostavno uređivati dom kada imate neograničeni budžet, nažalost mnogi si to ne mogu dopustiti. Visoke cijene ne garantiraju kvalitetu ni lijep dizajn, ali je vrlo vjerojatno da ćete ipak uspjeti pronaći ono što vas zanima ako date koju kunu više. Nekad je prejednostavno odlučiti se na tu kunu više, pa je bitno ipak imati neke granice.

Bitno je zato napraviti prioritete –  odlučite na što ćete potrošiti više, a gdje ćete uštedjeti. To napravite po vlastitom iskustvu. Znate gdje najviše vremena provodite, kako izgleda vaš dan i što vam je bitno da bude ‘baš kako treba’.

Funkcionalnost

Odlučite što vam je potrebno i tek onda krenite dalje. Svaki uspješan dizajn je onaj koji vam na najelegantniji način pruža uslugu koja vam je potrebna, ili obavlja određenu funkciju. Zvuči dosta jednostavno, ali ako krenete razmišljati tako od samog početka, primijetit ćete da ćete se nekih stvari ‘odreći’ odmah.

Stoga se potrudite oko toga na samom početku i napravite plan. Na ovo ćete potrošiti jako puno vremena, ali sasvim sigurno nećete za tim vremenom žaliti jednom u budućnosti kada sve bude kako treba. To detaljno planiranje znači ići u najmanje detalje – gdje ćete držati usisavač, gdje lonce? Hoće li vam utičnica biti dovoljno blizu kauča? Jasno vam je gdje ovo vodi.

Ukus

O ukusima se ne raspravlja – to je zlatno pravilo. Jedino što je bitno jest da se vi osjećate dobro, a to će najvjerojatnije biti lako ostvarivo ako budete slijedili neke predviđene korake. Ako se odlučujete na minimalističan dizajn, onda se pripremite na to da ćete imati jako malo stvari u svom prostoru, samo ono što je potrebno.

Najteže je zamisliti kako će nešto zapravo izgledati u stvarnosti, stoga provedite i ovdje puno vremena. Istražite časopise i internetske stranice, skrolajte po društvenim mrežama sve dok ne nađete nešto što vam se sviđa. A zatim krenite razmišljate o tome kako biste to mogli prenijeti u vlastiti prostor.

Paleta

Kada su u pitanju boje, bitno je ne pretjerati. Postoje doslovno beskonačno mnogo nijansi i boja, ali ako uređujete svoj dom, nemojte kombinirati više od četiri ili pet boja. Jednostavno, sve više će biti previše i cijelo vrijeme će biti prisutan osjećaj ‘nereda’ i kaosa, a to ne želite u svojem domu.

Najsigurnija opcija su prirodne, zagasite boje. One će vam pomoći da postignete osjećaj mira, kao i sklada.

Tekstura

Vrlo često kada razmišljamo o uređenju prostora, razmišljamo samo o tome kako će nešto izgledati, ne kako ćemo to ‘osjećati’. Ljudi imaju pet osjetila i kada uređujemo prostora, bitno je paziti na to da sve bude kako treba. Primjera radi – radne površine će uvijek biti čvrste i tvrde, od izdržljivih materijala, dok će prostor za opuštanje biti puno mekši.

Bitno je paziti na to koje materijale koristite, kako ne bi došlo do kasnije neugodnih iznenađenja. Ako se ne koriste ispravni materijali, prostor bi mogao ispasti previše sterilan, imati lošu akustiku ili jednostavno ne biti funkcionalan.

Oblici

I za sam kraj, bitno je razmišljati i o oblicima. Slično kao i s teksturama, bitno je planirati što ćete gdje staviti. Ako se odlučite na namještaj s jakim i jasnim crtama, završit ćete s ‘oštrim’ prostorom, koji će djelovati gotovo pa neprijateljski. S druge strane, ako sve bude bez forme, djelovat će neuredno.

Potrebno je pronaći zlatnu sredinu. Puno je lakše završiti na ekstremu ‘oštrih’ prostora, zato što je takav namještaj puno lakše ukomponirati u prostor, no nemojte zaboraviti ‘smekšati’ situaciju barem s detaljima.

Copy link
Powered by Social Snap