Pretraga

Gradonačelnik arhitekt ili kako je Matúš Vallo estetski i funkcionalno transformirao Bratislavu

A- A+

Talentirani arhitekt, aktivist i omiljeni političar, sve je to gradonačelnik Bratislave Matúš Vallo. Slovački glavni grad od 2018. godine, kada je Vallo došao na ovu funkciju, rapidno mijenja svoj izgled i postaje europska prijestolnica koja je sve ugodnija za život. Vallo je počeo mijenjati ranije urbanističke odluke, a život u drugim velikim europskim gradovima, poput Rima i Londona, omogućio mu je da ideje koje je vidio tamo implementira u arhitekturu Bratislave.

Matuš Vallo Bratislava

Matúš Vallo na ulicama Bratislave | Foto: Matúš Vallo screenshot

Ovaj 45-godišnjak obnovio je i redizajnirao mnoge infrastrukturne projekte diljem Bratislave. Jedan od projekata na kojima je Vallo inzistirao bila je monumentalna fontana postavljena za vrijeme komunizma koja je dugo dominirala gradskim Trgom slobode. Pametan redizajn predstavljen ovog ljeta, pretvorio je fontanu u privlačno vodeno igralište na kojem će se djeca moći igrati.

Fontana Bratislava

Fontana na Trgu slobode u Bratislavi | Foto: TV BRATISLAVA – metropolitná TV screenshot

– Ako bolje dizajnirate javne prostore, mijenjate odnos stanovnika prema gradu, ali i jednih prema drugima. Ne morate eksperimentirati ako su drugi gradovi napravili grešku umjesto vas, objasnio je Valo za The Economist.

Odlučeno je i da se dio gradskog nasipa preda biciklistima, a naplata parkiranja postala je norma. To, naravno, smeta vlasnicima automobila, ali daje više javnog prostora invalidskim kolicima i kolicima za bebe. Njegova borba protiv ‘vizualnog smoga’ za ljepšu Bratislavu dovela je do uklanjanja stotina billboarda koji su kvarili sliku grada. Obnavljaju se i ulice. Klasični sivi asfalt zamjenjuje se svijetlim pločama. Postavljena je i nova rasvjeta te stotine modernih klupa. Govoreći o Bratislavi, podsjetimo se ovog zanimljivog spomenika koji se tamo nalazi.

Izdvojeni članak

[FOTO] Je li ovo najneobičniji spomenik ikada?

Dvije godine prije nego što je počeo obnašati dužnost gradonačelnika, Vallo je predvodio kolektiv od oko 70 kreativnih istomišljenika s kojima je osmišljavao svojevrstan plan za rješavanje gradskih problema u Bratislavi, a nakon što je došao na vlast počeo ga je primjenjivati.

Prošle je godine s preko 60 posto glasova, Vallo ponovno izabran za gradonačelnika. Međutim, malo je frustriran tempom kojim se odvijaju promjene. Covid pandemija isto tako je usporila realizaciju mnogih planova. Trebat će proći još dosta vremena da se Bratislava pretvori u Beč, zadivljujućeg gradskog susjeda udaljenog samo 55 kilometara. Nasreću, u uredu gradonačelnika postoji veliki entuzijazam da se to jednog dana i ostvari.

Copy link
Powered by Social Snap