Pretraga

Guggenheimov muzej u Abu Dhabiju otvara se 2025. godine, a koštat će oko 200 milijuna dolara

A- A+

Muzej se čeka već 20 godina kada su javnosti predstavljeni planovi, a prije 14 godina počela je izgradnja na Saadiyat otoku, kulturnom distriktu u Abu Dhabiju. Muzej će se nalaziti na površini od 42 tisuće metara kvadratnih čime će postati najveći od četiri Guggenheimove ispostave, a po procjenama koštat će oko 200 milijuna dolara.

Guggenheim Abu Dhabi | Screenshot

Gehryjev dizajn muzeja sastoji se od skupine galerija različitih visina, oblika i karaktera. Njegovi projekti poznati su po tome da ili oduševe ili šokiraju. Sadržat će i centar za umjetnost i tehnologiju zajedno s obrazovnom ustanovom za djecu, arhivima, knjižnicom i konzervatorskim laboratorijem. Nakon dovršetka, muzejom će upravljati Zaklada Guggenheim, ali u vlasništvu Abu Dhabijeve tvrtke za razvoj i ulaganje u turizam, koja je naručila projekt.

Bit će dio većeg kompleksa umjetničkih i kulturnih institucija na otoku Saadiyat koji namjerava uspostaviti Abu Dhabi kao glavno kulturno odredište. Ostale zgrade na otoku Saadiyat uključuju Louvre Abu Dhabi Jean Nouvela, koji je bio prva ispostava Musée du Louvre izvan Francuske. U izgradnji je i Nacionalni muzej Zayed tvrtke Foster + Partners, uz centar izvedbenih umjetnosti Zaha Hadid Architects, pomorski muzej Tadaa Anda i Obiteljsku kuću Abrahamic Adjaye Associates.

Propali planovi za Guggenheimov muzej u Helsinkiju

Priča o Guggenheim muzejima počinje od osnivača Solomona R. Guggenheima koji je bio kolekcionar umjetnina. On je odlučio osnovati zakladu i niz muzeja apstraktne umjetnosti diljem svijeta. Solomon R. Guggenheim u New Yorku, muzej Guggenheim u Bilbau i kolekcija Peggy Guggenheim u Veneciji, a sada i u Abu Dhabiju.

Guggenheim | Unsplash

Raspisan je natječaj za dizajn još jednog Guggenheimovog muzeja na rivi u Helsinkiju 2014. Godine. Pobjednički dizajn bio je skup paviljona od ugljenisanog drva koje je Moreau Kusunoki Architectes povezao vrtnim terasama. Međutim, planovi za muzej pokazali su se kontroverznima, a neki su ga kritičari opisali kao projekt taštine. Dvije godine kasnije ukinut je nakon što je finska vlada odbila dodijeliti sredstva.

Copy link
Powered by Social Snap