Pretraga

Izazovi uređenja doma za alergičare

A- A+

Kada je u pitanju kupovina namještaja osim udobnosti i estetike mnogi pažnju moraju obratiti i na materijale, a sve zbog alergijskih reakcija koje mogu imati prvenstveno oni najmlađi.

Kada je u pitanju kupovina posteljine, madraca, popluna, pa čak i navlaka za kauče, bitno je birati posebne tzv. hipoalergene tkanine I Foto: Unsplash

Alergeni se najčešće mogu nakupiti u tkaninama kao što su zavjese, madraci, popluni, jastuci od perja, deke, tapecirani namještaj ali i određene vrste podnih obloga. Samo u jednom tepihu moguće je naći između 100.000 i 10 milijuna različitih bakterija koje mogu znatno narušiti kvalitetu života kod alergičara.

Baš zato potrebno je smanjiti površine u domu gdje se nakupljaju i razvijaju alergeni.

Izdvojeni članak

Najveće greške kada je u pitanju uređenje dnevnog boravka

Hipoalergene tkanine

Kada je u pitanju kupovina posteljine, madraca, popluna, pa čak i navlaka za kauče, bitno je birati posebne tzv. hipoalergene tkanine. One su izrađene baš za alergičare i astmatičare te imaju poseban certifikat.

Ako pak kupujete posteljinu, najbolja je ona od mikrovlakana te je važno da ju možete prati na minimalnoj temperaturi od 60°C.

Foto: Unsplash

I tapecirani namještaj može predstavljati problem, stoga je vrlo važno nabaviti hipoalergene tkanine ne bi li vaš kauč bio siguran za alergičare. Ako pak tražite neku alternativu, umjesto namještaja obučenog tkaninom dobro je odabrati onaj od kože, plastike, drveta…

Izdvojeni članak

Trendovi ‘novog normalnog’: Sedam savjeta kako urediti kućni ured

Podne obloge

S obzirom na to da je većina tkanina problematična ne čudi činjenica da u tu kategoriju spadaju i tepisi, stoga se za podne obloge preporučuje drvo, laminat ili pak pločice. Pri tome je dobro napomenuti kako je kod podnih obloga vrlo važno i drvo koje ćete koristiti, a stručnjaci daju prednost hrastovom drvu prije nego egzotičnim vrstama koje mogu sadržavati ulja koja povećavaju alergije.

Foto: Unsplash

Održavanje prostora

Bez obzira kakav namještaj imate, važno je i redovito prozračivati prostore u kojima borave alergičari kao i češće prati posteljinu.

Osim toga, mnogi stručnjaci smatraju bi u prostoru idealno bilo podno grijanje s obzirom na to da tako u najmanjoj mjeri nepoželjne čestice prašine lebde zagrijanim zrakom.

Foto: Unsplash

Još jedna važna napomena održavanje je prozora i vrata.

Staklo nije jedino koje je bitno kod čišćenja. Očistite i gornje dijelove prozora do kojih možete samo kada je prozor u potpunosti otvoren. Isto tako obratite pažnju i na komarnike i čišćenje istih s obzirom na to da se na njima hvata najviše alergena.

 

Copy link
Powered by Social Snap