Pretraga

Kao iz romana Jane Austen: Proljetni trendovi suvremeno-seoskog dizajna interijera

A- A+

Ljubitelji vremena kojeg evociraju romani Jane Austen ovog proljeća napokon dolaze na svoje. Cvjetne tapete, starinski namještaj, porculanski detalji i topli neutralni tonovi glavni su nositelji proljetnog trenda suvremeno-seoskog dizajna interijera. Donosimo inspirativne detalje ovog romantičnog stila uređenja interijera.

Suvremeno-seoski dizajn | foto: Unsplash

Ljubitelji romantičnih starinskih interijera koji podsjećaju na vrijeme u kojem je Jane Austen pisala svoje najveće uspješnice ovog proljeća uživat će u trendovima dizajna interijera.

Na trenutak zatvorite oči i zamislite da se nalazite u maloj obiteljskoj kući engleskog sela krajem 18. stoljeća. Dok šetate zelenilom oko kuće u pozadini čujete cvrkut ptica. U kući vas dočekuju brojne prostorije, neke prepune svjetla, neke malo mračnije. Ali sve dijele jedan zajednički motiv, odišu vremenom kojeg povezujemo s najpoznatijim romantičnim pričama.

Stoga ne čudi da su dizajneri interijera upravo taj trenutak odlučili prenijeti u domove ovog proljeća. Svježina, neutrale i svijetle boje, cvjetni detalji zavladat će svim prostorijama doma.

Suvremeno-seoski dizajn | foto: Unsplash

Cvjetni detalji na svakom koraku

Kada pomislimo na mirnu atmosferu starinskih seoskih kuća jedna od prvih misli koje nam dođu su cvijeće i cvjetni detalji kojima su takvi domovi uvijek ispunjeni. Od cvjetnih uzoraka tapeta u skoro svim prostorijama doma, preko cvjetnih motiva na tekstilima, do živog cvijeća u vazama. Romantika starinsko-seoskog uređenja interijera nezamisliva je bez barem stručka poljskog cvijeća.

Zato, ako ste se odlučili na nešto veče promjene u svom domu budite odvažni i na zid jedne prostorije postavite tapete cvjetnih motiva, ali neutralnih i svijetlih boja. Oni koji su ipak skloni nešto manjim promjenama u svom domu mogu iskoristiti priliku i dom ispuniti živim ili suhim cvijećem koje je u proljeće moguće pronaći doslovno na svakom koraku.

Suvremeno-seoski dizajn | foto: Pexels

Tapecirani starinski namještaj

Plesne dvorane i prostorije za popodnevni odmor uz čaj i knjigu temelj su svakog romana Jane Austen. Interijeri ispunjeni sofama i foteljama čine pozornicu za svaki ulomak njenih romana. Danas je takve trenutke moguće oživjeti brojnim komadima namještaja kojeg se lako pronalazi na buvljacima. No, do ponovnog otvaranja buvljaka starinski namještaj može se pronaći i u velikim kućama za namještaj, poput IKEA-e.

Odaberite manje komade namještaja. Sofu dvosjed i dvije ili više fotelja. Nemojte zaboraviti i vitrine u kojima se izlaže posebno porculansko posuđe, kao i stoliće bez kojih su popodnevni čaj i kava nezamislivi. Neka namještaj bude od drva tamnih ili svijetlih boja s tapeciranim dijelom za sjedenje.

Suvremeno-seoski dizajn | foto: Unsplash

Sitnicama do priče iz romana

Ako svoj dom ne želite u potpunosti pretvoriti u englesku seosku kuću s prijelaza stoljeća odlučite se za detalje koji će ovaj romantičan suvremeno-seoski stil kreirati u kutku neke prostorije. Na stranicama za prodaju rabljenog namještaja pronađite komodu kojoj ćete novim slojem boje dati i novi život, a koja će vaš interijer u promijeniti sasvim onoliko koliko želite.

Suvremeno-seoski dizajn | foto: Unsplash

Oživljavanjem ovog stila svoj trenutak pronaći će i ljubitelji eklektike, jer suvremeni dizajn engleskog sela ne strahuje od šarenila i brojnih detalja koji itekako naglašavaju svaki kutak prostorije u kojoj su postavljeni. Spojite ono što će naizgled biti nespojivo, uzorke, teksture, boje. Ali, nemojte pretjerati. Iako interijer može biti šaren i eklektičan cilj ovog dizajna ipak su svježina i sklad prostora.

Suvremeno-seoski dizajn | foto: Pixabay

Bezbroj mogućnosti kuhinje

U kuhinji mašti dajte maksimalno prostora, ali držite se jednostavnog koncepta – što više podnih elemenata i polica na zidovima. Boja kuhinje može varirati od izrazito svijetle do tamnih kuhinja od punog drva. Suvremene elemente, poput hladnjaka i perilice za posuđe, sakrijte zavjesama za kuhinju koje mogu biti u potpunosti bijele ili s cvjetnim detaljima. Koristite što je više moguće prirodnih materijala, najviše drva.

Suvremeno-seoski dizajn | foto: Unsplash

Uz kuhinju postavite i blagovaonski stol uz kojeg možete kombinirate stolce različitih boja i oblika ili jednu veliku klupu za sjedenje. Na stol postavite detalje koji će upotpuniti starinsku priču interijera, poput tekstila za stolove ili svijećnjaka s voštanicama. Ispod stola postavite tepih bogatog uzorka koji će nadopunjavati bijele zidove prostorije ili naglašavati uzorak odabranih zidnih tapeta.

Suvremeno-seoski dizajn | foto: Unsplash

Luksuzni zlatni i kristalni detalji

Ako svoj seosko-suvremeni stil ipak želite upotpuniti nešto luksuznijim i elegantnijim detaljima posegnite za detaljima zlatne boje. Ako uređujete prostor manjih dimenzija poslužite se starim trikom postavljanja ogledala koje će prostor učiniti vizualno većim, a istovremeno mu dati poseban dašak starine. Odaberite ogledala bogato kićenih okvira i ne strahujte od onih većih dimenzija.

Suvremeno-seoski dizajn | foto: Unsplash

Iako vrijeme koje se novim proljetnim trendovima budi nije poznavalo suvremena rasvjetna tijela to ne znači da se u vašem interijeru njima ne možete poigrati. Uz obavezne voštanice i svijećnjake odaberite lustere kićene kristalnim detaljima. Postavite ih u blagovaonici ili dnevnom boravku kako bi interijer dobio završni dodir elegancije i romantike nekih davnih vremena.

Suvremeno-seoski dizajn | foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap