Pretraga

Milanoviću Udruženja hrvatskih arhitekata preuredilo salon

A- A+

Južni ured, uređen od strane Udruženja hrvatskih arhitekata, sada ima i likovni postav koji obuhvaća radove od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas, i to odabirom radova Juraja Dobrovića, Ivana Picelja, Edite Schubert, Duje Jurića, Silvija Vujičića i Ivane Franke. Kič je tako zamjenjen product dizajnom, a Maja Furlan Zimmermann, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata, kazala je kako novo uređenje šalje puno važnije poruke od onog prijašnjeg.

Foto: predsjednik.hr

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. otvorena je u subotu na Pantovčaku, a uz nju izložbeni program obuhvatio je i izložbu “Vila Zagorje – povijest zagrebačke bele hiže na Prekrižju” te novi postav Južnog salona Ureda “Južni salon: 2021.”.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović podsjetio je tom prilikom kako Vila Zagorje ne bi danas bila Ured predsjednika da nije bilo pokušaja ubojstva prije 30 godina nakon čega se predsjednik Franjo Tuđman preselio ondje. Između ostalog, naveo je kako je Vilu Zagorje gradila politika koja je bila jedini investitor tog vremena i da je za taj novac tada mogla biti urbanizirana bar trećina Trnja.

– Sada je imamo, lijepa je i treba je čuvati. Zgrada je fascinantna, u njoj se isprepliću vrhunski i skupi materijali sa zadnjim treshom onog vremena, rekao je tom prilikom Milanović.

Dašak tradicije

Zavalio se UHA-i na uređenju Južnog salona, ali i naveo kako u zgradi ipak treba ostati i dašak tradicije “i onoga što u Hrvatskoj i valja i ne valja”.

Južni ured, uređen od strane Udruženja hrvatskih arhitekata sada ima i likovni postav koji obuhvaća radove od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas, odabirom radova Juraja Dobrovića, Ivana Picelja, Edite Schubert, Duje Jurića, Silvija Vujičića i Ivane Franke.

Kič je tako zamjenjen product dizajnom, a Maja Furlan Zimmermann, predsjednica udruženja hrvatskih arhitekata, kazala je kako novo uređenje šalje puno važnije poruke od prijašnjeg uređenja.

Južni salon tako je po prvi puta postao najsuvremenije uređen prostor kroz koji se afirmira hrvatski dizajn.

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap