Pretraga

Osvježite izgled svoje stare kuhinje uz ovih 6 koraka

A- A+

Ako ste se uselili u novi stari stan ili je vaša kuhinja jednostavno stara i dotrajala, uz malo boje i truda možete joj dati potpuno novi izgled te si uljepšati prostor i s malim budžetom.

Foto: Pixabay

Kako biste bili što uspješniji u svom naumu, morate se dobro pripremiti. Za bojanje kuhinje trebat će vam pribor. Koristit ćete:

  1. Traku za lijepljenje
  2. Sredstvo za čišćenje
  3. Brusni papir (fini i grubi)
  4. Punilo za udubine
  5. Temeljni premaz
  6. Lak
  7. Četkicu
  8. Mali uski valjak

1. Skinite elemente

Demontirajte vrata kuhinjskih ormarića zajedno sa šarkama, a ladice izvucite i stavite sve na stabilnu i ravnu površinu. Na svaki skinuti komad stavite papirić s oznakom kako biste ih nakon bojanja lakše i brže vratili na mjesto.

2. Temeljito očistite ormariće i vrata

Ovo je jako važan korak koji se često preskoči, a ključan je za uspješno bojanje. S obzirom na to da se u kuhinji, logično, kuha, ormarići su često masni i prljavi. Kako bi se boja bolje primila za površinu i kako ne bi došlo do neravnomjernog razmazivanja i ljuštenja boje, tekućinom za čišćenje sve jako dobro operite.

3. Ispunite neravnine i rupice

Detaljno pregledajte sva vrata ormarića i fronte ladica kako biste pronašli bilo kakve nesavršenosti – rupe, ogrebotine, nabore. Umetnite punilo za drvo i zagladite površinu da bude ravna te ostavite da se sve dobro osuši.

4. Pobrusite površinu

Najbrži način za obaviti ovaj korak je uz mehaničku brusilicu. Ako ju ne možete kupiti ili nabaviti od poznanika, možete i bez nje. Prvo se koristi grubi brusni papir i prelaze se sve neravnine i oštećenja kako bi se površina izravnala, a zatim se koristi fini brusni papir koji otvara pore u drvete za lakše prijanjanje boje. Nakon brušenja obavezno obrišite sve površine vlažnom krpom.

5. Prebojajte površine temeljnim premazom

U dućanu se raspitajte koji biste premaz trebali uzeti s obzirom na koje drvo imate u kuhinji ili ako imate iveral. Prije premazivanja testirajte premaz u jednom uglu – ako se počnu stvarati mjehurići potrebno je površinu još očistiti prije nanošenja premaza.

6. Premažite površine bojom

Ako odaberete kvalitetan lak kasnije neće biti potrebe za zaštitnim premazom. Ako želite biti sigurni da će boja dugo trajati možete nanijeti još jedan sloj laka.

Nakon što se površine posuše možete vratiti sva vrata ormarića i ladice na svoje odgovarajuće mjesto. Također, ako želite, možete u dućanu kupiti i nove ručkice za kuhinjske elemente te dodati razne detalje kojima ćete dodatno ‘podići’ izgled vaše kuhinje.

Copy link
Powered by Social Snap