Pretraga

Otvaranje fronti elemenata s ručkicama, skrivenim profilima ili otvaranje na dodir (tip-on), saznali smo što preporučuju dizajneri interijera

A- A+

Ako planirate ili ste dali izraditi kuhinju ili namještaj po mjeri, sigurno se pojavilo ovo pitanje. Iako su ručkice konvencionalna opcija koja funkcionira već dugo godina, novi načini otvaranja kuhinjski elemenata gotovo su ih u potpunosti izgurali s tržišta. Naravno radi se o otvaranju na dodir, pritisak, točnije tip-on i otvaranjem pomoću skrivenih ručkica tj. profila. U razgovoru s djelatnicom kompanije za uređenje interijera otkrili smo neke prednosti i mane svih načina otvaranja, a na vama je da izaberete što vam odgovara.

Moderne ručkice uzduž fronti | Interijeri Profi mont

Kako se trendovi boja, materijala, izgleda i rasporeda elemenata konstantno mijenjaju, tako se promijenio i način otvaranja fronti kuhinjskih elemenata, pa i elemenata u kupaonici, ormara i slično. U tekstu ćemo proći kroz prednosti i mane svih načina otvaranja, a dalje je na vama da odlučite što više odgovara vašem domu. Uzet ćemo u obzir sve moguće trendove boja i izgleda namještaja te po tome analizirati ručkice, tip-on ili skriveni profili.

Ručkice su konvencionalni način otvaranja fronti elemenata i namještaja. Taj način otvaranja je već dugo isproban i pun povjerenja. Poprilično je jednostavno, uhvati se za ručkicu i otvori se fronta, isto tako se zatvori. Prednost ručkica je puno brže otvaranje i zatvaranje fronti elemenata i ormara. Također, ručkice mogu biti raznih oblika pa se s njima može dodatno ukrasiti taj element ili namještaj. Uz ručkice, fronta može biti i najjeftinijih materijala jer nema direktnih dodirivanja fronte i prstiju koji ostavljaju otiske na modernim, tamnijim elementima i ormarima. Uz ručkice bi se eventualno mogli nadodati gumeni ‘gumbići‘ na dio kutije na koji se fronta zatvara, jer nerijetko je tendencija samo zalupiti frontu, a ne ju pažljivo zatvoriti pomoću ručkice, pogotovo ako u domu ima manje djece.

Tanke Ručkice | Interijeri Profi Mont

Ručkice se mogu potencijalno i olabaviti pa i oštetiti, a boja na njima oljuštiti, to je slučaj nakon nekoliko godina čestog korištenja. U tom slučaju zamjena može biti skuplja od zamjene pokvarenog tip-ona. No i to održavanje se događa više zbog loše montaže i jeftinih ručkica, u prosjeku, taj način otvaranja je puno pouzdaniji što se tiče održavanja i ne bi trebali imati nikakvih problema. Pošto se trendovi izgleda kuhinja, ormara, kupaonica brzo mijenjaju, velika je vjerojatnost da će taj model ručkice izaći iz mode i onda on postaruje cijelu kuhinju i ostale elemente. Da su elementi sami, bez ručkica, jednobojna fronta teško može izaći iz mode ako je dobro održavana. Uz to, ručkice je potrebno ukomponirati s izgledom kuhinje ili kupaonice, pa tako i ostatkom doma. Danas su u modi tanke ručkice uz duž fronti.

Moderne ručkice uzduž fronti | Interijeri Profi Mont

Skrivene ručkice ili skriveni profili su urezotine u fronte elemenata i ormara koje ne iskaču iz ravne površine, a funkcija im je jednaka kao i ručkicama. Prstima se uhvati za taj profil i otvori se fronta, isto vrijedi za zatvaranje. Ovaj oblik otvaranja se najčešće koristi u kuhinjama, dok tip-on i obične ručkice baš i ne. Gotovo svi sad žele ovaj način jer je nekako miks tip-ona i običnih ručkica. Daje čisti i seemless izgled tip-ona, a funkcionalnost ručkica. Iz firme za uređenje interijera govore da im je 99 posto kuhinja sa skrivenim profilima. Tip-on teže funkcionira zbog kuhinjskih aparata, danas je moderno obući frižider ili suđericu u fronte da se stope s kuhinjom, a onda je nemoguće staviti tip-on jer ispod fronte nije kutija već uređaj. Zato se primjenjuju skriveni profili kako bi sve bilo jednako.

Skriveni profil na gornjim i donjim stranama fronti | Interijeri Profi Mont

 

Izdvojeni članak

Kako odabrati iveral ili medijapan? Mat ili sjaj?

Tip-on daje seemless izgled i ne mora se ukomponirati s ostatkom kuhinje ili kupaonice. Taj seemless izgled ili čistina, nastaje zbog ravnih ploha fronti koje su jedna do druge bez da išta iskače. Jedina njihova mana je što se kvare nakon tri ili četiri godine, naravno to ne mora biti pravilo, mogu trajati i do deset godina ako se s njima postupa pravilno i neagresivno. No, ni to nije problem jer jedan taj novi tip-on košta deset kuna, ovisi o veličini fronte, mogu imati od jedan do četiri tip-ona po fronti. Također, pošto su tamnije kuhinje i elementi sada trend, otisci prstiju su neizbježni, pogotovo ako imate manju djecu, s toga se preporučuje malo bolji materijal za fronte, a to je pet mat medijapan. Pet mat varijanta medijapana i nije toliko skuplja jer ima jednu manu, a to je da dolazi samo u sedam boja. Pet mat varijanta ne ostavlja tragove prstiju i lako je održiva. No nije prisilno stavljati taj materijal uz tip-on. Usudila bih se reći da u posljednjih nekoliko godina oko 95 posto ljudi uzima ormare isključivo tip-on, a ručkice padaju u zaborav, izjavila je djelatnica firme Interijeri Profi-mont.

Tip-on ormari u hodniku | Interijeri Profi Mont

Izdvojeni članak

Radne ploče – koji je najbolji materijal? Ovo je šest najčešćih izbora

Tip-on funkcionira također jednostavno, samo se pritisne element na suprotni dio od strane na kojoj su panti. Vrata se lagano otvore i dalje se mogu do kraja zatvoriti rukom za rub fronte. Kada se zatvara, također se krene zatvarati, tip-on ih dočeka jer je zbog prvog pritiska vani, i pritisne se još jednom i fronta se zatvori. Postoje je i više vrsta tip-onova, a najčešće se upotrebljava ona s magnetićem na vrhu amortizera. Ova usporedba je u potpunosti samo estetska jer su u pravilu funkcije oba načina iste, otvaranje i zatvaranje fronti.

Tip-on fronte ormara | Interijeri Profi Mont

Cijene ručkica u prosjeku variraju između 20 i 80 kuna, naravno cijena može ići u nedogled, ali sad uzimamo nekakav prosjek. Cijena skrivenih profila je 200 kuna na pet metara, točnije, 46 kuna po metru. Za tip-on smo već naveli, također ima i tip-onova od preko tri tisuće kuna, ali su najčešće deset, dvadeset, pedeset kuna. Gledajući to u obzir, cijene su približne pa ne bi trebale previše utjecati na vaš odabir.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap