Pretraga

Postoji nekoliko vrsta radijatora: Koji su najbolji?

A- A+

Sigurno ste se susreli s nekoliko vrsta radijatora različitih izgleda, materijala, pozicija. Oni su najčešći prijenosnici topline u sustavima centralnih grijanja, zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti.

Pločasti radijator | Unsplash

Radijatori za centralno grijanje zagrijavaju prostoriju putem vruće vode ili vodene pare koja se zagrijava pomoću vatre, plina ili električne energije. Mogu biti napravljeni od nekoliko materijala poput čelika, aluminija i lijevanog željeza. Također, mogu doći u nekoliko vrsta prema izgledu i konstrukciji: pločasti/klasični, cijevni/kupaonski, konvektori i rebrasti radijatori.

Podjela prema izgledu i konstrukciji

Pločasti ili klasični radijatori s vanjske (vidljive) strane imaju jednu veliku ploču. Glavna prednost im je manja dubina, što se veže za manje ulaženja prostora i zauzimanje istoga. Također, lako ih je za čistiti jer je ploča u jednome komadu i nema pukotina u koje se može zavući prašina.

Pločasti radijator | Unsplash

Cijevni ili kupaonski radijatori su zapravo okomito ili vodoravno povezani cijevi koje prolaze kroz kupaonicu i prenose vruću paru ili vodu na kat iznad pa su ujedno postavljene kao i radijator. Ovakvu vrstu radijatora možemo najčešće vidjeti u kupaonicama jer ne zauzimaju puno prostora, a pošto kupaonice nisu najveće prostorije stana ili kuće, lako ih je zagrijati.

Cijevni radijator | foto: Bauštela.hr

Rebrasti radijatori su najstarija vrsta radijatora. Zbog svog dizajna i velike količine vode koje mogu zaprimiti, ova vrsta je pomalo zastarjela. Najčešće su smješteni u velikim zgradama, ali nepraktično postavljeni u blizini prozora ili u nišama. Najjeftiniji su na tržištu, ali su i dalje cijenjeni jer mogu najjače i najbrže zagrijati prostoriju. Rebrasti radijatori mogu biti aluminijski (s plosnatim rebrima) ili od lijevanog željeza (stari, duboki radijatori).

Podjela prema materijalu

Čelični radijatori se nazivaju i pločastima, a trenutno su vodeći na tržištu zbog svojih prednosti. Među jeftinijim su vrstama, a imaju dug vijek trajanja. Također, imaju atraktivan dizajn.

Aluminijski radijatori su dugo prednjačili na tržištu po broju prodanih modela. Popularnost naravno nije bila bez razloga jer imaju iznimno dobra toplinska svojstva, ali su zato znatno skuplji od čeličnih. Imaju puno kvalitetnih značajki – provođenje topline, lako održavanje, dug vijek trajanja, otpornost na koroziju. Aluminijski rebrasti radijator možete vidjeti u videu ispod.

Radijatori od lijevanog željeza su najstarija vrsta radijatora koju čete najčešće vidjeti u starijim zgradama. Spojeni su vertikalnim cijevima kroz cijelu zgradu. Njihove glavne odlike su sporo zagrijavanje, ali zato jako dugo zadržavaju toplinu nakon gašenja grijanja. Mana im je što nisu baš praktični jer su podosta dublji od ostalih vrsta i ulaze u prostor.

Radijator od lijevanog železa (rebrasti) | Unsplash

Postoji nekoliko vrsta radijatora: Koji su najbolji?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap