Pretraga

Potaknuti nedavnim uraganom Idalia u SAD-u istražili smo od čega su građene kuće na Floridi

A- A+

Floridu je prije tjedan dana pogodio strahoviti uragan Idalia tijekom kojeg je vjetar puhao i 205 km/h. Materijalne štete na kućama i kompletnoj infrastrukturi procjenjuju se da iznose između 12 i 20 milijardi dolara. Stoga smo se zapitali od čega su te kuće najčešće građene, a odgovor je drvo. Stilovi gradnje, materijali korišteni za građenje i estetika samih građevina, kako bi bile sigurne za život, moraju biti izgrađene u skladu s vremenskim uvjetima koji su česti na području građenja.

Idalia uragan Florida

Šteta prouzročena uraganom Idalia|Foto: Guradian News

Florida je, osim po uraganima, prepoznatljiva i po svojoj toploj i vlažnoj klimi pa su materijali koji se najčešće koriste beton, kamen, drvo i štukatura. Povijesni utjecaj europskih zemalja poput Španjolske i Francuske na južne američke savezne države utjecao je i na stilove gradnje pa arhitektonska slika Floride danas vizualno jako podsjeća na tipičan mediteranski stil gradnje. Karakterističnost takvog stila odlikuju bijeli zidovi od štukature i krovovi od crvenih crijepova koji su obično terra cotta ili škriljevac. Osim na Floridi, ovakve su kuće popularne i u Kaliforniji.

Viktorijanska arhitektura uglavnom se vidi u dijelovima središnje Floride. Takav stil izgradnje sastoji se od uskih i visokih zgrada sa šarmantnim detaljima i ukrasima na prozorima i trjemovima. Viktorijanski stil je stariji i tradicionalniji pa je i za očekivati da će se prije pronaći u gradovima s bogatijom i starijom poviješću. Prozori su manji i ima ih više od uobičajenog. Kuće imaju strme krovove koji često podsjećaju na crkvene, a koriste se okrugli i pravokutni oblici jer je jedna od odlika viktorijanskog stila asimetrija.

Popularan je i art deco stil koji se najčešće viđa u velikim gradovima poput Orlanda, Miamija i drugih dijelova južne Floride. Najčešće je rezerviran za korporativne i poslovne zgrade, ali neki veliki gradovi imaju četvrti sa stambenim kućama u art deco stilu. Zidovi na takvim kućama su glatki i bijeli, napravljeni od štukature. Stil se ističe korištenjem materijala poput kroma, stakla i neonskih predmeta, a krovovi su ravni.

Beton kao najbolje rješenje

Beton je jedan od najčešćih materijala koji se koriste za izgradnju kuća na Floridi i izuzetno je robustan materijal pa može izdržati jake vjetrove i uragane. Često se beton ojačava čeličnim armaturnim šipkama koje se postavljaju unutar betonskih oblika prije izlijevanja betona. Takva armatura osigurava dodatnu čvrstoću i krutost betona pa samim time struktura postaje otpornija na vlažne i olujne klimatske uvjete, kažu na portalu Go Downsize.

Također je i izvrstan izolator i ima visoku toplinsku masu pa apsorbira toplinu tijekom dana i pomaže u održavanju nižih temperatura u zatvorenim prostorima na toploj floridskoj klimi, a ta se toplina polako oslobađa tijekom noći. Iako materijali poput drva iziskuju puno manji trošak prilikom postavljanja, dugoročno će odabir betona biti puno financijski isplativiji upravo zbog dobre izolacije, a to će se odraziti i na računima za grijanje. Beton je izdržljiv građevinski materijal zbog svoje visoke tlačne čvrstoće, odnosno može izdržati teška opterećenja kao što su uragani i potresi bez pucanja ili lomljenja.

Za dizajn interijera koristi se drvo

Međutim, mnogi se stanovnici Floride prilikom izgradnje kuća odlučuju za korištenje drveta, iako je osjetljivije na propadanje, oštećenje od insekata i vatru. Većina unutarnjih zidova i konstrukcija na floridskim kućama građeno je od drveta i suhozida. Drvo izgleda prirodnije te podsjeća na tradicionalne europske stilove gradnje. Mnogi vlasnici kuća na Floridi cijene topao i prirodan izgled drva, što kući može dati ugodan i privlačan osjećaj, ali s tim dolazi i cijena koju stanovnici Floride plaćaju svake godine za vrijeme sezone oluja.

Drvo je jeftinije od ostalih građevinskih materijala te je s njim lakše raditi jer ne zahtijeva toliko puno specijaliziranih alata, kao naprimjer beton ili čelik. Na Floridi je popularno promicanje održivosti u graditeljstvu, a to se postiže korištenjem učinkovitih, trajnih i korisnih proizvoda od drva te se smanjuje proizvodnja otpada.

Estetska privlačnost kamena

Isto tako, na Floridi su popularne i kamene kuće, ponajviše zbog zbog čuvanja topline i estetske privlačnosti. Najviše ih je izgrađeno od kamenja koje zadržava toplinu gotovo jednako kao i beton – to su vapnenac, granit i škriljevac. Problem kod kamena je taj što je kao građevinski materijal jako skup te nije jednostavan za obradu i transport. Većina kuća obojana je u svijetle boje poput bijele, pastelno ružičaste i plave kako bi reflektirale sunčeve zrake dalje od kuće i pomogle regulirati unutarnju temperaturu.

Uragan Idalia pogodio je Floridu u jutarnjim satima 30. kolovoza s brzinom vjetra od 205 km/h, a zahvatio je i područja Georgije i Južne Karoline.

Copy link
Powered by Social Snap