Pretraga

U potrazi za namještajem: Savjetujemo kako prostor napraviti funkcionalnim i lijepim

A- A+

U procesu uređenja interijera osim boja za zidove i podnih obloga jedan od najvažnijih trenutaka je i odabir namještaja koji će prostoru omogućiti da ostvari svoju funkciju. Jedan od češćih problema koji se u tom procesu javljaju je odabir namještaja koji će veličinom, ali i dizajnom biti prikladan za prostor. Kako bi vam olakšali proces odabira iduće kutne garniture ili blagovaonskog stola sastavili smo listu savjeta za neke od najpopularnijih stilova u dizajnu interijera.

dnevni boravak

Dnevni boravak | foto: Unsplash

Industrijski dizajn interijera

Jedan od najpopularnijih stilova u uređenju interijera u posljednjih nekoliko godina je industrijski dizajn. Riječ je o dizajnu koji se temelji na korištenju tamnih boja, neobrađenog drva i metala.

Jedan od najkorištenijih materijala za trosjede i kutne garniture za ovaj dizajn je koža, posebno boje konjaka. Industrijski dizajn često nadopunjavaju i starinski komadi, poput metalnih barskih stolaca i rasvjetnih tijela srednjovjekovnog stila. Boje koje su karakteristične za ovaj dizajn su tamne, zemljane, poput smeđe, bordo, tamno zelene i sive.

Drvo, koje se također često može pronaći u svim interijerima industrijskog dizajna, je boje trešnje. Detaljima cigle na zidovima, ili teksturiranog metala, često se dodaju kožni detalji, poput stolaca ili jastuka na trosjedu.

Industrijski dizajn često je opcija u manjim prostorima jer omogućava brojne opcije kada je u pitanju odabir namještaja. Neka dominantni komadi, poput trosjeda od kože, budu najveći u prostoriji. Pri kupnji blagovaonskog stola budite zaigrani, odaberite stolce od različitih materijala i boja koji će se uklopiti uz stol boje trešnje. I ne zaboravite ključno pravilo ovog stila, sve što izgleda staro i korišteno savršeno će se uklopiti u svaki prostor.

dizajn

Industrijski dizajn | foto: Pexels

Glamurozan Art deco

Svi oni željni daška glamura u svojim interijerima posegnut će za komadima i detaljima karakterističnim za Art deco. Zlatni detalji, baršun, mramor i tonski bogate boje karakteristični su za ovaj dizajn.

Kada se interijer odluči urediti glamurozno potrebno je odabrati veće komade namještaja koji su napravljeni od materijala koji odišu profinjenošću, poput baršuna. Naglasak na korištene materijale često se postiže odabirom detalja koji su u kontrastu s dominantnim materijalima, poput baršunaste sofe sa svilenim jastucima.

Ako se odlučite za glamurozni stil nećete pogriješiti odabirom stolića za kavu s metalnim podestom i staklenom plohom, naravno priželjkuje se da je metal bojan u zlatne ili brončane tonove. Prostorije poput dnevnog boravka ili spavaće sobe mogu se upotpuniti dugim i teškim zavjesama koje naglašavaju eleganciju prostora, kao i jednobojnim tepisima s geometrijskim oblicima. Jedan od detalja kojim možete upotpuniti prostor je i prekrivač od lažnog krzna koji se postavlja na sofu ili stolac.

Odaberite komade koji su dominantni, ali bez pretjerivanja u njihovom broju. Iako je riječ o glamuroznom stilu i ovdje vrijedi ključno pravilo manje je više. Staklena ili mramorna ploha okruglog blagovaonskog stola, baršunasti stolci i sofe, kao i duge zavjese sa zlatnim detaljima i u malom prostoru mogu napraviti mnogo.

Glamurozni Art deco dizajn | foto: Pexels

Skandinavski minimalizam

Ljubitelji prirode, neutralnih boja, minimalističkog dizajna i prostorija otvorenog tipa svoj dom najvjerojatnije će urediti u skandinavskom stilu.  Stil koji je popularizirao danski hygge, ali i svjetski popularna IKEA, sve je češći i u stambenim, ali i u komercijalnim prostorima.

Ono što karakterizira skandinavski dizajn je korištenje što manjeg broja komada namještaja u interijeru. U prostoriju se postavlja samo ono što je uistinu nužno, poput trosjeda, blagovaonskog stola, stolaca i stolića za kavu. Sav namještaj najčešće je prirodnih, neutralnih boja, a time se postiže prozračnost prostora. Često ze zato koriste boje drva, poput bukve, crna, bijela, svijetlo plava i siva. Kao i u ostalim stilovima dizajna, i u skandinavskom se detaljima postiže mnogo. Najčešće se koriste obiteljske fotografije ili umjetničke slike koje na zidovima daju boju prostoru.

Zbog svog minimalističkog pristupa skandinavski stil prikladan je i za velike, ali i za manje prostore. Bijelo bajcano drvo, mramor, namještaj crne boje i tekstili svjetlijih tonova karakteriziraju svaki skandinavski uređeni prostor. S obzirom na to da je riječ o jednom od najpopularnijih stilova dizajna namještaj za svaku veličinu prostora lagano je pronaći. Ali, pripazite, nemojte odabirati namještaj koji je premalen za prostor u kojem će se nalaziti kako ne bi kreirali efekt praznog i monotonog prostora.

Kako prostori skandinavskog dizajna ne bi izgledali dosadno zadužene su biljke i dizajnerski predmeti. Bilo da je riječ o stolcu ili posebnoj fotografiji koja će biti na zidu ili određenom rasvjetnom tijelu, svaki detalj učinit će minimalistički prostor posebnim, ali uvijek birajte one koji su osim što su lijepi i funkcionalni.

Skandinavski minimalistički dizajn | foto: Unsplash

Šareni Boho dizajn

Resice, šareni tepisi, mix and match komadi namještaja… Šarenilo, ali s dozom umjerenosti, osnova je Boho dizajna. Ovaj pomalo eklektičan dizajn dopušta vam brojne mogućnosti kada je u pitanju uređenje interijera.

Interijeri Boho dizajna često su ispunjeni brojnim namještajem koji možda nije namijenjen za sparivanje, ali u ovom stilu funkcionira. S jedne strane veliki komadi namještaja, poput kreveta, trosjeda ili blagovaonskog stola su često vrlo slični dizajnerskim komadima, ali su njihove pristupačnije verzije. Boho se postiže detaljima.

U svaku prostoriju obavezno postavite tepih, šareni ili sa što više ornamenata. Ako prostor ne dopušta veliku kutnu garnituru postavite jedan ili više taburea koji mogu biti od nešto neuobičajenih materijala, poput jute. Također, ovaj stil često prati i pridjev ekološki osviješten upravo zbog toga što omogućava korištenje starog, već korištenog namještaja, ali i detalja poput rasvjetnih tijela koji su često izrazito šareni, za neke pomalo kičasti.

Boje koje dominiraju u Boho stilu su ciklama, tirkizna, žuta i ljubičasta. Koristite što više komada namještaja od različitih materijala, od drva, preko jute i pamuka, do kože.

dizajn

Suvremeni boho dizajn | foto: Pexels

Copy link
Powered by Social Snap