Pretraga

Povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića otvorena multimedijalna izložba ‘Murtić 100’

A- A+

Povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića, umjetnika čija su djela obilježila i formirala kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX. stoljeća, otvorena je multimedijalna izložba ‘Murtić 100’. Od utorka, 25. svibnja pa sve do 18. srpnja 2021., posjetitelji Meštrovićevog paviljona moći će uživati u više od 100 nevjerojatnih djela genija modernog slikarstva.

Izložba ‘Murtić 100’ | foto: Juraj Vuglač, HDLU

Povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića za javnost je u Meštrovićevom paviljonu otvorena multimedijalna izložba ‘Murtić 100′.

Edo Murtić hrvatski je umjetnik čija su djela obilježila i formirala kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX. stoljeća. Posebnost izložbe čini tematska, formalna i tehnička raznolikost njegova stvaralaštva koja će biti predstavljena kroz koncipirane prostore Meštrovićevog paviljona podijeljene u tri galerije.

U Galeriji Bačva naglašava se dinamični kolorizam kao temeljna odrednica Murtićevog stvaralačkog pristupa, u Galeriji PM postavljeni su Murtićevi aktivistički ciklusi – posvećeni anti-ratnoj tematici, dok se u Galeriji Prsten predstavljaju ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u drugim likovnim disciplinama. Kustos izložbe je Branko Franceschi koji je strukturom postava ukazao upravo na temeljne odrednice Murtićevog stvaralačkog pristupa.

Izložba ‘Murtić 100’ | foto: Juraj Vuglač, HDLU

Na otvaranju brojni uvaženi gosti

Izložbu je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te mnogi drugi istaknuti uzvanici koji su uživali uz vodstvo kustosa Branka Franceschija  i organizatora u premijernom razgledu.

– Izložba nije zamišljena kao retrospektiva, nego svečanost u čast Ede Murtića i nakon obilaska nadam se da će svi to i osjetiti. Prolazeći kroz dinamičan prostor Meštrovićeva paviljona Edo Murtić je prisutan kroz djela od 1940-ih do ranih 2000-ih godina, navodi Franceschi.

Izložba ‘Murtić 100’, predsjednik Zoran Milanović s Brankom Franceschijem| foto: Juraj Vuglač, HDLU

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Tomislav Buntak, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

– Prostor Doma HDLU u organizaciji s Fondacijom Murtić s veseljem je otvorio vrata izložbi ikoničkih radova Ede Murtića povodom velike stote obljetnice njegova rođenja. Edo Murtić veliko je ime suvremenog hrvatskog slikarstva koje je obilježilo umjetnost druge polovice 20. stoljeća. Grad Zagreb se još jednom ovom izložbom potvrdio kao grad kulture, a izložba koja je otvorena do 18. srpnja neće niti jednog posjetitelja ostaviti ravnodušnim jer smo u okviru izložbe Murtić 100 izložili preko 100 njegovih radova, navodi Buntak.

Izložba ‘Murtić 100’ | foto: Juraj Vuglač, HDLU

Znakovit trenutak Fondacije Murtić

Izložbu od iznimne važnosti za Fondaciju Murtić nakon otvaranja komentirao je i sin umjetnika Ede Murtića, Ranko Murtić.

– Za nas, za Fondaciju Murtić dvojako je važan i znakovit ovaj trenutak. Prvo, izložbom obilježavamo 100 godina rođenja mog oca, a drugo, ovaj trenutak označava i početak formalnog postojanja Fondacije Murtić koja djeluje od 2008. godine u kojem smo s Brankom Franceschijem realizirali nekoliko vrlo značajnih izdavačko-izlagačkih projekata. Nadam se da je ovo uspješan primjer djelovanja Fondacije Murtić, a tako planiramo nastaviti i dalje s radom.

Izložba ‘Murtić 100’, Branko Franceschi, Goranka Murtić, Krešimir Renzo Prosoli, Ivana Andabaka, Ranko Murtić, Nina Atević Murtić, Marko Murtić | foto: Juraj Vuglač, HDLU

Fondacija Murtić zasnovana je na materijalnoj i nematerijalnoj ostavštini Ede Murtića, jednog od najutjecajnijih likovnih umjetnika i kulturnih djelatnika dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i regiji, koji je svojim djelom unutar internacionalne paradigme slikarstva zrelog modernizma i gestualne apstrakcije ostvario prepoznatljivu i prepoznatu inačicu snažne kolorističke izražajnosti.

Izložba ‘Murtić 100’ | foto: Juraj Vuglač, HDLU

Projekt Murtić 100 uključuje niz događanja koji će zasigurno uljepšati nadolazeći period u Zagrebu. Izložba Nova apstrakcija u Laubi, Međunarodni simpozij Gesta i sloboda, reinterpretacija Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama su samo neka od popratnih događanja izložbe.

Izložba ‘Murtić 100’ | foto: Juraj Vuglač, HDLU

Povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića otvorena multimedijalna izložba ‘Murtić 100’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap