Pretraga

Preludo da bi postojalo: Nadnaravan valoviti most u Kini uistinu je izgrađen

A- A+

Kada su njegove fotografije prvi put objavljene mnogi su pisali da je ovaj most u Kini nerealan, nemoguć, ‘fotošopiran’. Jednostavno nitko nije mogao povjerovati da je kreiranje takve zavojite konstrukcije zamislivo, a kamo li izvedivo. No, spoj znanja i vještine još jednom je dokazao da granice u svijetu arhitekture i graditeljstva ne postoje.

Most Ruyi | foto: Screenshot YouTube Oriental Image

Most Ruyi izgrađene je u kineskoj provinciji Zhejiang, a za posjetitelje je otvoren u rujnu 2020. godine.

Djelo suvremene arhitekture, koje je kod brojnih izazvalo nevjericu, projektirao je He Yunchang, stručnjak za čelične konstrukcije i član China Metal Structure Association-a. Most kojeg je kreirao leži 140 metara nad dolinom Shenxianju povezujući njene 100 metara udaljene krajeve.

Iako su brojni posumnjali u stvarno postojanje ovoga mosta ideja i koncept prema kojem je izgrađen nisu toliko nerealni – konstrukcija je nastala spajanjem tri zavinuta dijela u jedno čudesno arhitektonsko zdanje.

Arhitektura na slikarskom platnu prirode

Informacije o mostu dostupne na lokalnim stranicama navode da je arhitekt inspiraciju za njega pronašao u ruyi žadu, po kojem most danas i nosi ime.

– Njegove krute i meke linije savršeno su uklopljene u krajolik poput vilinske kuće i žada na nebu. Slika je poput platna, a kada ju gledamo iz daljine prepuna je pokreta u planinama, a nosi i ljepotu i sreću, navode u opisu mosta Ruyi.

Izgradnja mosta najavljena je 2017. godine. Na prve reakcije nije se moralo dugo čekati. Mnogi su smatrali da je izgradnja takvog mosta neizvediva. No, He Yunchang dokazuje suprotno, a realizaciju njegove  vizije s oduševljenjem posjećuje tisuće turista.

Most Ruyi | foto: Screenshot YouTube Oriental Image

U siječnju ove godine most je potaknuo veliku raspravu van granica Kine. Objava kanadskog astronauta Chrisa Hadfielda, u kojoj se prikazuje video mosta Ruyi, u kratkom roku dospjela je do više od 100.000 ljudi koji nisu mogli vjerovati da je riječ o nečem stvarnom, a ne o vizualizaciji napravljenoj za potrebe filma znanstvene-fantastike.

No, njihove sumnje nestale su nakon objave stranice Snopes koja je potvrdila postojanje ove veličanstvene konstrukcije izgrađene od čelika i stakla.

– Isprepleteni u valovito tijelo mosta dok šetaju njime posjetitelji proživljavaju posebno iskustvo, navode na lokalnim stranicama.

Copy link
Powered by Social Snap