Pretraga

Video: Stadion cijelo desetljeće privlači pažnju, izgrađen je na krovu trgovačkog centra

A- A+

Srpski nogometni stadion Voždovac plijeni pažnju, a kako i ne bi kada se nalazi na krovu trgovačkog centra ukupne površine 75.000 m2 i na visini od 25 metara. Prije desetak godina gradila ga je austrijska kompanija Krammer&Wagner&Illmaier.

Stadion Voždovac nalazi se na zanimljivoj lokaciji – na krovu trgovačkog centra ‘Stadion’. Nije stoga čudno da ga kolokvijalno zovu ‘Krov’, a naziva se još i TC Stadion. Na ovu su građevini ponosni u cijeloj Srbiji, a posebno u Beogradskoj općini Voždovac, gdje se i smjestila, i to u neposrednoj blizini Centralnog groblja.

Stadion se počeo graditi 2011. godine, zajedno s trgovačkim centrom, a otvoren je u kolovozu 2013. godine. Radove je izvodila austrijska tvrtka Krammer&Wagner&Illmaier, a investitor je bio predsjednik nogometnog kluba Voždovac Marko Zdravković i tvrtka Eurobau Connect.

Izgradnja ovog zanimljivog zdanja koštala je oko 22 milijuna eura. Srpske Novosti tada su to najavljivale kao jednu od najvećih investicija u Beogradu, i kao najveću atrakciju u Srbiji po završetku izgradnje. Građevina se prostire na oko 75.000 m2, a diže se u visinu od 25 metara. Sastoji se od četiri etaže, a u navedenu kvadraturu je uključena podzemna etaža s ukupno 984 parkirališna mjesta.

Na prvom i drugom katu su poslovni prostori i trgovine, dok je na trećem katu, bolje rečeno krovu, stadion s 5.175 sjedećih mjesta. Svakako treba istaknuti da je izgrađen prema najstrožim UEFA standardima. Ovaj stadion isticao se kao jedini u Srbiji koji ima umjetnu travu. Tajnik Kluba Milo Mirković svojevremeno je kazao kako teren ima sjajnu drenažu pa se na umjetnoj travi ne zadržava voda.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Radovi na stadionu Pampas bliže se kraju: Pogledajte kako će izgledati novi stadion u Osijeku

Slični stadioni i sportski tereni

Stadion Voždovac ima četiri povezane tribine, atletske staze uz travnjak nema, a tribine su postavljene dva metra iznad travnjaka.
Iako nije jedini takav na svijetu, najviši je u Europi. Naime, kako piše Dnevnik.hr slično je građen i stadion Kybun Park u St. Gallenu u Švicarskoj, poznatiji kao AFG Arena, kao i stadion Velodrome u Marseilleu u Francuskoj.

Sportski tereni na krovovima trgovački i poslovnih zgrada nisu ništa neuobičajeno u svijetu. Svakako je zanimljiv za spomenuti sportski teren na vrhu trgovačkog centra u kineskoj pokrajini Chongqing. Teren se prostire na površini od 17.000 m2, ima standardno košarkaško igralište, kružnu skijašku stazu, četiri terena za stolni tenis i tri terena za badminton, prenosi China Plus.

Copy link
Powered by Social Snap