Pretraga

Zaboravite na neutralne boje: 2024. godina donosi nove trendove u dizajnu interijera

A- A+

Trendovi se mijenjaju iz dana u dan, a pogotovo u dizajnu interijera. Posljednjih godina se tako može sve češće vidjeti napuštanje minimalizma, a čini se da će se to nastaviti i u nadolazećoj, 2024. godini. Nakon dugo vremena, neutralne boje više neće biti prevladavajuće, već one bogate i jarke.

Bojenje zidova, ilustracija | foto: Pexels

Svake godine stručnjaci za boje i dizajn proučavaju nova kretanja u modi, tehnologiji, umjetnosti i popularnoj kulturi kako bi odredili ključne trendova boja i tema dizajna koje odražavaju nadolazeću godinu. Za 2024. godinu, proizvođač boja Dunn-Edwards Corp. predviđa ‘obećanje nove ere koja se odražava u dizajnu interijera’, piše Builder.

– Ljudi su počeli cijeniti život i obećanja koja on nosi. Kao rezultat toga, predviđamo da će 2024. biti godina u kojoj ćemo se osloboditi tradicionalnih stvari koje treba i ne treba raditi u dizajnu interijera, rekla je Sara McLean, stručnjakinja za boje i stilistica u Dunn-Edwardsu.

Samopouzdanje i optimizam

U svom izvješću Color + Design Trends za 2024., stručnjaci su identificirali kolekciju od 48 nijansi u četiri nadahnute palete boja: New Dawn, Time of Comfort, View to Wonder i Cinematic Heritage. Palete projiciraju samopouzdanje i optimizam za budućnost s maglovitim, eteričnim srednjim tonovima, neobičnim svjetlima i jakim zemljanim bojama.

Kako je McLean objasnila, ove palete boja pozivaju na udobnost, romantiku, bijeg od stvarnosti i mladolikost, pozivajući na razbijanje kalupa i transformaciju prostora na smislen način. Ove četiri izdvojene palete imaju u potpunosti drugačije karakteristike.

Izdvojeni članak

Video: Top trik za uredno bojanje zidova bez zaštitne trake

Četiri palete

New Dawn: Ova paleta nadahnuta je prirodom. Sastoji se od eteričnih pastela, magličastih srednjih tonova s dozom grubosti, prizemnih zemljanih nijansi i boja podsjećaju na sunčevu svjetlost.

Time of Comfort: Toplina je ključna za ovu paletu. U pitanju su ‘provjerene’ boje koje se protežu od neutralnih poput kruha do vrtnog zelenila, cvjetnih svijetlih i plavih boja koje podsjećaju na dan na plaži.

View to Wonder: Jesen i proljeće sudaraju se u ovoj eskapističkoj paleti ispunjenoj toplim, zasićenim nijansama i hipnotičkom snagom svijetlih i slatkih pastelnih boja.

Cinematic Heritage: U brzom svijetu, ova paleta potiče spori romantizam svakodnevnih rituala kombinirajući ljubičastu, smeđu i zelenu sa jarko crvenom, plavom i fuksijom za razigranu ravnotežu starinskog i modernog.

Copy link
Powered by Social Snap