Pretraga

Život na Marsu sve je bliže: Ovako će izgledati stambena arhitektura planeta koji postaje novi dom čovječanstva

A- A+

Crveni planet istražuje se godinama. Prve korake čovjek je na Marsu napravio 1971. godine. Od tog trenutka pa sve do danas ideja o Marsu kao novoj planeti za život ljudi ne jenjava. U kreativni proces stvaranja buduće doma čovječanstva uključili su se i brojni arhitekti koji su svojim vizualizacijama približili ideju života na planetu koji nije Zemlja.

Mars Ice House | foto: CLOUDS AO

Kako bi izgledao život na Marsu pitaju se mnogi, a barem djelomičan odgovor odlučili su dati arhitekti i znanstvenici.

Pitanje budućnosti planeta Zemlje već dugi niz godina glavna je problematika kojom se bave brojni znanstvenici diljem svijeta. Sve veći utjecaji globalnog zatopljenja sablasno su glasan alarm koji pokušava probuditi um svakog čovjeka, ali još uvijek prilično bezuspješno.

Ipak, neki nisu ostali gluhi na ono što je prema projekcijama nekih znanstvenika neizbježno- pitanje kolonizacije drugog planeta, poput Marsa. Koncept života na planetu koji nije Zemlja objeručke su prihvatili arhitekti diljem svijeta koji su se odlučili baviti pitanjem stambene arhitekture novog doma čovječanstva. Donosimo najzanimljivije vizualizacije potencijalnih domova budućnosti.

Mars Ice House

Mars Ice House vizualizacija je Clouds AO-a koja život na Marsu vidi kao život u kućama nalik kupolama koje će u svom presjeku kriti nekoliko zanimljivih strukturnih slojeva. Njihova ideja mijenja uobičajene koncepte mračnog i klaustrofobičnog života u svemirskim sustavima.

– Mars Ice House redefinira ovu tipologiju inovacijom prozirne dvostruke ljuske u obliku peraje koja se nalazi u prozirnom ETFE filmu. Oblik je vođen humanističkim pristupom s udobnošću i dobrobiti posade kao ključnim čimbenicima dizajna, navode iz Clouds AO.

Mars Ice House | foto: CLOUDS AO

Projekt Mars Ice House osvojio je i NASA-inu nagradu na natječaju ‘3D tiskana staništa’ u kojem je poticano korištenje prirodnih materijala koje je moguće pronaći na Marsu kako bi se kreirao dom koji će svoje stanare štititi od radijacije.

Mars Colonization/Kolonizacija Marsa

Njemački arhitekti ZA architects smilili su projekt kolonizacije Marsa. Kao cilj projekta navode istraživanje mogućnosti kreiranja trajnog naselja na Marsu i to korištenjem robotike i lokalno dostupnih materijala.

Održivost svog projekta arhitekti vide u ideji proizvodnje hrane Marsu što bi novonastala naselja učinilo neovisnima o isporukama sa Zemlje.

Mars Colonization | foto: ZA architects

Svoju ideju kolonizacije Marsa predstavili su u nekoliko koraka koji obuhvaćaju slanje raketa na ‘Crveni planet’. S raketama bi bili poslani i roboti koji bi istraživali tlo, njegovu čvrstoću i mogućnosti gradnje. Odabrane lokacije postale bi buduće špilje u kojima bi se gradile nastambe-špilje za ljudsko obitavanje. Projekt bi završili astronauti i to osiguravanjem infrastrukture za vodu i kisik.

Nüwa – grad na liticama Marsa

Grad Nüwa nastat će na liticama Marsa. Tako barem predviđaju njegovi kreatori iz Abiboo Studia. Strmi teren Marsa oni vide kao potencijal za stvaranje vertikalnog grada umetnutog u stijenu, a koji bi bio zaštićen od zračenja i meteorita. Nüwa će moći postati novi dom za 250.000 ljudi. Projekt zamišlja kreiranje naselja na pet različitih lokacija, a sve s ciljem stvaranja mogućnosti za mobilnost građana Marsa.

– Na primjer, Abalos City nalazi se na sjevernom polu kako bi omogućio pristup ledu, a Marineris City nalazi se u najopsežnijem kanjonu Sunčevog sustava, dodaju iz Abiboo Studia.

Marsha

Arhitektura na Marsu dostiže posebnu razinu važnosti. Ona kreira domove koji će osim svoje osnovne funkcije stanovanja biti i posebni strojevi koji će omogućavati i štititi život i zdravlje ljudi. Ovaj projekt osvojio je nagradu za drugo mjesto u NASA-inom natjecanju kreiranja ‘3D tiskanog staništa’.

Al Space Factory taj je koncept iskoristila kako bi napravila projekt u kojem će dizajn biti nositelj uspješnosti ideje kolonizacije Marsa. Kako navode, konstrukcije moraju biti elastične, a unutarnji raspored mora biti prilagođen zahtjevima misije i to s posebnim naglaskom na mentalno zdravlje članova misije. Projekt kombinira bazalt i bioplastiku kako bi se kreirali izdržljivi materijali za izradu nastambi.

– U vanzemaljskom okruženju udaljenom 54,6 milijuna kilometara, gradnja i materijali moraju se u potpunosti preispitati, zaključuju iz Al Spacea.

MARSHA | foto: Al Space Factory

ZOPHERUS HABITAT

Projekt Zopherus kreirali su Trey Lane, Corey Guidry, Tyler McKee, Mark Hendel i Austin Williams. Njihova ideja temelji se na robotu unutar kojeg se nalazi 3D print studio u kojem se kreiraju strukture i to korištenjem materijala dostupnih na Marsu. U cijelom procesu nije potrebna ljudska intervencija.

Zamišljeni koncept inspiriran je biologijom. Čvrstoća paukove mreže i uzorak pčelinje košnice poslužili su kao dizajnerska šablona koju su kreatori koristili kako bi zamislili dom budućnosti. Stanište se sastoji od dva dijela, vanjske ljuske i nepropusnog unutarnjeg sloja koji štite svoje stanare. Baš poput ostalih projekata i Zopherus se temelji na ideji uzgoja vlastite hrane kako bi se osigurala neovisnost od Zemlje.

Copy link
Powered by Social Snap