Pretraga

Indukcijska, električna ili plinska: Kako odabrati najbolju ploču za kuhanje?

A- A+

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija doma, a time i kuhanje, njena glavna funkcija. Iako je estetika prostora itekako važna, kuhinja je jedna od prostorija doma u kojoj se ne smije zanemariti važnost ispravnog odabira kućanskih aparata, odnosno opreme. Najvažnija odluka tako će postati ona o kupovini ploče za kuhanje.

ploča za kuhanje

Ploča za kuhanje, ilustracija | foto: Unsplash

Dok jedni zagovaraju brzinu i efikasnost indukcije, drugi se teško odvajaju od klasike kuhanja na plin, a treći pak odabiru kombinirane kuhinjske ploče.

Još od trenutka otkrića vatre pa sve do danas jedan od glavnih načina njenog korištenja je kuhanje. Prolaskom vremena i razvojem tehnologija razvijali su se i kreirali brojni načini i sustavi pripreme hrane. Danas postoji nekoliko opcija, a kao vodeće među njima su sve popularnije ploče za kuhanje. No, unatoč i funkcionalnom i estetskom razvoju ploča za kuhanje pitanja o odabiru prave opcije još su uvijek vrlo brojna.

Donosimo sve prednosti i mane tri najpopularnije opcije ploča za kuhanje – indukcijske, električne i plinske.

Indukcijska ploča za kuhanje

Sve popularnija opcija kuhanja na indukciju temelji se na vrlo brzom principu zagrijavanja posuđa, odnosno hrane, elektromagnetizmom. Indukcijska staklokeramička ploča zagrijavat će posuđe koje se nalazi u naznačenim prostorima na ploči, pritom koristeći magnetno polje koje toplinu usmjerava prema posuđu, dok će ostatak ploče ostati nezagrijan.

Između posuđa za kuhanje i ploče stvara se elektromagnetska reakcija koja utječe na zagrijavanje dna posuđa i to isključivo u trenutku kada se posuđe nalazi na ploči. Što znači da čak i ako uključite ploču bez da na nju stavite posuđe za kuhanje ona se neće zagrijavati. Upravo zbog toga ključno je korištenje posebnog posuđa s magnetnim dnom koji će omogućiti stvaranje veze s pločom, a samim time i njen rad.

Jednostavan test kojim možete provjeriti je li posuđe prikladno za indukciju je da na njegovo dno postavite običan magnet, poput onog s hladnjaka. Ako se magnet drži za dno posude ona je prikladna za indukciju, ako ne na indukcijskoj ploči ona neće funkcionirati.

Danas postoje i brojne ‘mini’ varijante indukcijskih ploča koje mogu poslužiti kao privremena kuhala, ali i kao trajne opcije u manjim prostorima. Njihove cijene su mnogo manje nego li one indukcijskih ploča standardnih veličina pa će za mnoge ove ‘mini’ opcije biti prvi odabir.

Prednosti:

  • brzo zagrijavanje vode ili hrane,
  • izrazito precizno reguliranje topline,
  • mogućnost pauziranja kuhanja,
  • energetska učinkovitost – ušteda struje, a samim time i novca,
  • najsigurnija opcija (brzo hlađenje ploče, opasnost od opeklina izrazito je mala),
  • lakše čišćenje zbog brzog hlađenja ploče i
  • zbog svog jednostavnog i nenametljivog dizajna indukcijska ploča prikladna je za svaku kuhinju, neovisno o stilu uređenja.
ploča za kuhanje

Mala indukcijska ploča za kuhanje, ilustracija | foto: Pexels

Mane:

  • kupovina posebnog posuđa (s feromagnetnim dnom, poput posuđa od lijevanog željeza),
  • indukcijska ploča jedna je od skupljih opcija kod kupovine ploča za kuhanje,
  • pitanje jačine priključka pri instalaciji,
  • ispod nekih indukcijskih ploča ne može se ugraditi pećnica,
  • za neke će indukcija biti preglasna zbog šumova koje proizvodi za vrijeme rada i, naravno,
  • kada nema struje – nema ni kuhanja.
Izdvojeni članak

Obnovljena starica: Renovacija kuhinje stare preko trideset godina

Električne ploče za kuhanje

Iako se izglednom ne razlikuju mnogo od indukcijskih, električne ploče za kuhanje itekako su drugačije. Dok indukcija radi po principu elektromagnetizma koji zagrijava isključivo dno posude, električne ploče zagrijavaju skoro cijelu svoju površinu, odnosno krug kuhanja.

Električne ploče za kuhanje, unatoč preciznom određivanju jačine zagrijavanja, trošit će mnogo više energije od indukcijskih ploča. Iako suvremene električne ploče imaju nešto manju potrošnju energije u usporedbi s klasičnim električnim pločama, razlika je u usporedbi s indukcijom, u nekim slučajima i plinom, značajna.

Ova opcija ploče za kuhanje bit će idealna za sve one koji ne provode mnogo vremena u kuhinji i koji žele jednostavan sustav za pripremanje hrane. Električne ploče privući će i svojom cijenom koja je mnogo manja u usporedbi s indukcijom.

Prednosti:

  • ne zahtijeva posebno posuđe,
  • može se nalaziti iznad pećnice,
  • jednostavna za korištenje,
  • pri kupovini jeftinija opcija u usporedbi s indukcijskom pločom za kuhanje.
ploča za kuhanje

Suvremena električna ploča za kuhanje, ilustracija | foto: Pexels

Mane:

  • veća potrošnja energije,
  • sporije zagrijavanje vode/hrane,
  • dug period hlađenja ploče,
  • teže reguliranje topline na starijim klasičnim modelima,
  • unatoč glatkoj ravnoj površini čišćenje električne ploče za kuhinje zahtjeva nešto više vremena i strpljenja (zbog dugog vremena hlađenja, ali i zagaranja hrane koja ‘završi’ na ploči).

Plinske ploče za kuhanje

Unatoč velikoj popularnosti indukcijskih i električnih ploča za kuhanje plinske ploče još su uvijek prisutne u velikom broju kućanstava. Njihove prednosti pretežno se svode na pitanje ekonomičnosti s obzirom na to da je plin jeftinija opcija od struje, posebice kada je kućanstvo spojeno na gradski plin pa ne postoji briga o nabavci i redovnom mijenjanju plinskih boca.

Prednosti:

  • ekonomičan odabir za one koji su spojeni na gradski plin,
  • može se nalaziti iznad pećnice,
  • najjeftinija opcija pri kupovini ploče za kuhanje,
  • ne ovisi o električnoj energiji,
  • prikladna za sve tipove posuđa i
  • velika preciznosti reguliranja topline.

Mane:

  • otvorena vatra,
  • teže čišćenje,
  • curenje plina,
  • briga o plinskim bocama kada ne postoji opcija spajanja na gradski plin i
  • duži period zagrijavanja hrane/vode.
ploča za kuhanje

Plinska ploča za kuhanje | foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap