Pretraga

Intervencije na dionici Jadranske magistrale umanjit će stradavanja motociklista

A- A+

Motociklisti su u prometu vrlo ugrožena skupina te su njihova stradavanja na cestama prema podatcima nekada kobna. Na dionici jadranske magistrale od Lukovog Šugarja do graničnog prijelaza s BiH Klek, ugroženost motociklista bila je zamijećena kao posebno izražena pa su započeti radovi koji bi trebali doprinijeti manjem broju nesreća. Za 725 tisuća eura, provodit će se posebne zaštitne mjere da bi se ugroženost motociklista minimizirala.

motociklist na cesti | foto: Freepik

Hrvatske ceste pokrenule su radove na dionici Jadranske magistrale, od Lukovog Šugarja do graničnog prijelaza s BiH Klek. Intervencija Hrvatskih cesta pokrenuta je kako bi se smanjilo stradanje najugroženijih sudionika u prometu na toj dionici – motociklista, a radovi su vrijedni 725 tisuća eura.

Naime, motociklisti su u prometu vrlo ranjivi te prema podacima stradavaju u velikom broju. Njihova izloženost posebno je zamijećena na dionici na kojoj će se provoditi radovi kako bi se umanjilo nesreće. S tim ciljem, u prvom redu planiraju se ugradnja posebnih zaštitnih odbojnih ograda i dopuna prometne signalizacije. Potom će se raditi na povećanju hvatljivosti kolnika te će se u zaštitne ograde postaviti senzori udara, piše novilist.hr.

Izdvojeni članak

Asfaltiranje bez nesnosnih gužvi i prekida prometa? Rješenje je tu i već ga koriste

U prvoj fazi provedbe, uključeno je ukupno 16 prioritetnih lokacija na državnoj cesti DC8, dok se za drugu fazu predviđa provedba mjera i na ostalim utvrđenim lokacijama na navedenoj dionici, te izrada projektne dokumentacije za dionicu G.P. Zaton Doli do G.P. Karasovići. Inače, u tijeku je postupak javne nabave za radove dodatnog povećanja sigurnosti motociklista na području Šibensko-kninske županije, u vrijednosti 100 tisuća eura, za određene lokacije na državnim cestama DC8 i DC33. Pritom, izrada projektne dokumentacije odnosi se na državne ceste DC48, DC64 i DC66, na prostoru Istarske županije.

– Ukazali bismo i kako se mjere dodatnog povećanja sigurnosti motociklista po potrebi primjenjuju i u sklopu projekta »Sanacije opasnih mjesta na mreži državnih cesta« kao i projekta »Dodatnog povećanja sigurnosti na lokacijama na kojima su se dogodile prometne nesreće s poginulim osobama«. Osim navedenih retroaktivnih mjera povećanja sigurnosti motociklista, Hrvatske ceste provode i preventivne projekte te smo u tom smislu proveli projekt naglašavanja zahtjevnih dionica za motocikliste na državnim cestama DC8, DC32 i DC66, rekli su iz Hrvatskih cesta, naglašavajući kako su uspješno aplicirali projekt ‘Povećanje sigurnosti prometa’.

Zagreb će dobiti nešto drugačiju ‘magistralu’ – biciklističku. Projekt koji će se realizirati ispod vijadukta, a spojit će 22,3 km grada biciklističkom stazom krenuo se izvoditi, a detalje pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap