Pretraga

Kongo gradi luku vrijednu 1,2 milijarde dolara u blizini prirodnog rezervata

A- A+

Kreće izgradnja brodske luke u Demokratskoj Republici Kongo vrijedna 1,2 milijarde dolara. Grade ju emiratska multinacionalna tvrtka DP World i Vlada DR Konga, a dovršena bi trebala biti 2025. godine. Luka imena Banana zaprimat će velike brodove i utjecati na bolju međunarodnu povezanost Konga, koji je najveći proizvođač kobalta na svijetu.

Luka u Hamburgu | izvor: Pixabay

Gradi se zbog toga što more u susjednoj luci udaljeno 120 kilometara sjeverno od Banane nije dovoljno duboko da primi veća plovila iz Azije i Europe te se stoga teret u susjednoj luci Pointe-Noire mora prebacivati na manje brodove. Prva faza uključuje izgradnju 600 metara dugog mola s dubinom od 18 metara, a završit će se kroz godinu dana. Luka će godišnje obrađivati 322 tisuće kontenjera. Osim što će gradnja luke DR Kongu osigurati financijske uštede, pomoći će i u kontekstu uštede vremena pri distribuciji tereta, prenosi Port technology.

– Ovo je povijesni dan za Demokratsku Republiku Kongo. Naša vizija je razvijati luku Banana  kako bi ideja pretvorbe Konga u regionalno trgovačko središte, što prije postala stvarnost, izjavio je predsjednik DR Konga Felix Tshisekedi nakon što je postavio kamen temeljac.

Félix-Antoine Tshisekedi i Sultan Ahmed bin Sulayem u trenutku sklapanja ugovora | izvor: DP World

Predstavnik grupe DP Worlda, sultan Ahmed bin Sulayem je izjavio kako će ‘Banana postati moderna luka svjetske klase koja će promijeniti stanje u DR Kongu’ te nadodao kako će izgradnja privući plovila iz Europe i Azije te će se time poboljšati pozicija Konga na međunarodnom tržištu.

Projekt smišljen u potpunoj tajnosti?

Banana Port se gradi u blizini prirodnog rezervata Mangrove, koji je dom brojnim ugroženim biljkama i životinjama, stoga mnogi ekolozi upozoravaju na negativne učinke gradnje. Iz afričke organizacije za zaštitu zviždača optužuju vladu DR Konga za pregovaranje bez propisanog javnog natječaja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Preporod hrvatskih pomorskih luka: Donosimo vam popis najvažnijih projekata vrijednih 2 milijarde kuna

– Strateški važan projekt vrijedan više milijuna dolara planira se izgraditi u dijelu Demokratske Republike Kongo koji spada među ekološki najosjetljivija područja. Nezamislivo je da predsjednik Tshisekedi krene u realizaciju projekta koji je smišljen u potpunoj tajnosti, unatoč pozivima civilnog društva na transparentan proces, upozorio je upravitelj projektima u PPLAAF-u Gabriel Bourdon-Fattal.

Kongo je najveći proizvođač kobalta, svijet od Konga crpi čak 70% tog metala, koji je važan za proizvodnju magneta i električnih vozila.

 

Copy link
Powered by Social Snap