Pretraga

Napreduje izgradnja moderne knjižnice u Vinkovcima: Vrijednost projekta je 47,6 milijuna kuna

A- A+

Izgradnja je počela 2020. godine, a rok za završetak radova je tri godine. Za sada je u projekt uloženo 18 milijuna kuna, a gradilište su posjetili gradonačelnik Ivan Bosančić, župan Damir Dekanić i ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić.

Projekcija izgleda nove knjižnice u Vinkovcima | Foto: Grad Vinkovci 

Gradonačelnik Ivan Bosančić poručio je da izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci dobro napreduje. Do sada su završeni radovi na izgradnji podruma i prizemlja te prve i druge etaže, kao i stropnih ploča, a izvedena je i konstrukcija na pročelju za staklenu fasadu.

– Moramo zahvaliti na potpori Vladi Republike Hrvatske koja je od ukupno do sada uloženih 18 milijuna kuna sudjelovala s 14 milijuna kuna. Siguran sam kako ćemo i nadalje imati ovako značajnu pomoć u realizaciji ovog velikog projekta. Vinkovci će uskoro dobiti modernu, multifunkcionalnu zgradu knjižnice, koja će kao kulturno i informacijsko središte grada i šire okolice biti na ponos svim našim sugrađanima, napisao je gradonačelnik na društvenim mrežama.

U izgled Knjižnice ukomponirana je simbolika Domovinskog rata te se na pročelju zgrade nalaze nepravilno postavljeni kosi ‘brisoleji’ koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi ‘brisoleja’ predstavljaju putanju gelera, a tri nepravilna portala predstavljaju oštećenja od granata.

– To je jedan pravi multifunkcionalni prostor za kojeg je trebalo imati hrabrosti upustiti se u njega s obzirom na zahtjevnost cijele situacije. Stanovnici naše županije zaslužuju jedan ovakav projekt koji će doprinijeti razvitku društveno-kulturnog života, rekao je župan Damir Dekanić.

Radovi na novoj vinkovačkoj knjižnici su u punom jeku | Foto: Ivan Bosančić

Nalazit će se na novoj lokaciji u Zvonimirovoj ulici

Površina objekta je 4.482,17 metara kvadratnih, a ima podrum, prizemlje i dvije etaže. U prizemlju su ulazni hol s garderobom, info pultom i dijelom za sjedenje, spremište mobilijara, dizalo i otvoreno stubište, požarno stubište, teretno dizalo, caffebar s toaletima i planiranom budućom terasom. Na prvom katu nalazi se hodnik, toaleti (uključujući toalet za osobe s invaliditetom), ostava, kutak za roditelje, prostorije za predškolsku djecu, teen, slijepe i slabovidne, djecu i roditelje, periodika i posudba (odrasli) te uredi.

Na drugom katu smještene su prostorije za administraciju, studijski rad, stručnu literaturu, elektronička radionica, prostor za radionice i programe, „Cibalitana“, „Vanja Radauš“, te prostorija za informatičara i server, kao i toaleti za posjetitelje. U podrumu se nalazi arhiva. Zgradu je projektirao tim na čelu s glavnim glavni projektantom i arhitektom Markom Milidragom, a grade ju vinkovačke tvrtke Watmont i Suhomont. Nalazit će se na novoj lokaciji u Zvonimirovoj ulici.

Radovi na novoj vinkovačkoj knjižnici su u punom jeku | Foto: Ivan Bosančić

Napreduje izgradnja moderne knjižnice u Vinkovcima: Vrijednost projekta je 47,6 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap