Pretraga

Novi azil za životinje u Hrvatskoj – Napokon dobivena građevinska dozvola, pogledajte kako će izgledati

A- A+

Postojeći zadarski azil na Žmirićima već desetljećima djeluje ilegalno, a dugo najavljivana izgradnja novog prikladnog skloništa za životinje konačno bi mogla ugledati svjetlo dana. Dobivena je građevinska dozvola, a u proračunu Zadarske županije osigurano je ukupno 6 milijuna kuna za izgradnju azila koji bi trebao postati privremeni ili stalni dom za negdje oko 200 pasa, ali i određeni broj mačaka.

Azil za životinje Zadar

Planirani azil za životinje Zadar | foto: YouTube, Zadarski.hr

Brigu i utočište posljednjih godina zlostavljanim, odbačenim i napuštenim psima pruža Udruga za dobrobit i zaštitu životinja Zadarske šapice.

Naime, radi se o vrijednim volonterkama koje svoje slobodno vrijeme posvećuju upravo ovim životinjama u azilu kako bi im olakšale i uljepšale dosadne dane, a ujedno su, tijekom svog dosadašnjeg rada, omogućile psima i krov nad glavom u kućicama s ograđenim boksovima, šljunkom te ponekom nadstrešnicom, prenosi Zadarski.hr.

Međutim, zadarski azil ne bi mogao funkcionirati bez dobrovoljnih donacija, a Grad Zadar sve do sada nije imao pretjeranog razumijevanja za nezbrinute životinje.

Suradnja s njemačkom udrugom

Rad ovog zadarskog azila omogućen je putem raznih donacija, a najveću potporu pruža im njemačka udruga Einsame Pfoten. Ta udruga skloništu za nezbrinute životinje u Zadru pomaže u izradi termopanelskih kućica, vrata, boksova i ograda, a osim toga sudjeluje u donaciji hrane za pse te snosi veterinarske troškove, doznaje portal Zadarski.hr.

Iz udruge kažu da nedostatak hrane i ostalih potrepština rješavaju raznim apelima na društvenim mrežama kojima se građani vrlo rado odazovu, a jednako tako ističu i pomoć medija te da ih Crveni križ Biograd redovito opskrbljuje potrebnim stvarima.

Međutim, veliki problem ovog azila je taj što se nalazi na privatnom posjedu, kao i nebriga gradskih vlasti.

– Ovo je privatni posjed, tu su neki neriješeni odnosi, ne zna se zapravo čiji je, pa tako… Mi smo, eto, tu. Kad kažem mi, mislim na četiri volonterke. Grad nam ne pomaže ništa, Županija nas pogurne s 10 tisuća kuna godišnje, ako i toliko. Znate cijene hrane, znate cijene veterinara, jasno je da je to kap u moru, kaže jedna volonterka za Jutarnji list.

Također, promjenom godišnjih doba, mijenjaju se i problemi s kojima se suočava azil pa je tako ljeti veliki problem nedostatak nadstrešnica koje bi trebale štititi pse od sunca, ali i općenito od oborina, dok je zimi potrebno osigurati dovoljan broj deka za pse.

Godinama se obećava izgradnja

Međutim, godinama se već u Zadru obećava graditi novi azil, ali nikako da se počne s njegovom realizacijom.

Iz Grada Zadra pak su tvrdili da nemaju mnogo veze s tim te su uputili na za to odgovornu Županiju. Iz Županije su rekli da je u svibnju 2019. godine Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo grada Zadra izdao lokacijsku dozvolu za Sklonište za životinje na zemljištu koje je po prostornom planu bilo planirano za tu namjenu, a kojeg je Zadarska županija u travnju 2019. godine dobila od Ministarstva državne imovine, navodi portal Jutarnji list.

Štoviše, još za vrijeme zadnjih lokalnih izbora i kao dio predizbornog programa Božidar Longin (HDZ), župan Zadarske županije, najavljivao je skoru izgradnju skloništa za napuštene životinje koje bi se trebalo početi graditi u drugoj polovici ove godine, izvijestio je Zadarski.hr. Naime, u priopćenju stoji kako će se planirano sklonište za životinje nalaziti na površini od oko četiri hektara između Novog Bokanjca i Briševa, a moći će primiti 200-tinjak napuštenih pasa.

Građevinska dozvola

U međuvremenu je napokon dobivena građevinska dozvola za izgradnju novog i prijeko potrebnog skloništa za napuštene životinje, potvrđeno je prije par dana na sastanku župana Longina s načelnicima i gradonačelnicima u Poličniku, prenosi portal AntenaZadar.

Azil se planira graditi na rubnom području grada Zadra prema općini Poličnik, a radi se o čestici koja pripada Bokanjcu, veličine je 47.080 četvornih metara koju je, kao što je već rečeno, Ministarstvo državne imovine u travnju 2019. godine darovalo Zadarskoj županiji za izgradnju skloništa za životinje. Sama vrijednost zemljišta kojeg je Republika Hrvatska darovala Zadarskoj županiji iznosila je 1.662.000,00 kuna.

U proračunu Zadarske županije osigurano je ukupno 6 milijuna kuna za izgradnju azila i to 2 milijuna u ovoj godini te 4 milijuna u 2022. godini.

azil

Projekt je dobio građevinsku dozvolu | foto: YouTube, Zadarski.hr

Izgled azila

Prema projektu, predviđena je gradnja prostorija za smještaj životinja (psi), prostorija za smještaj štenaca, prostorija za smještaj životinja (mačke), dvorišta – prostor za slobodno kretanje i socijalizaciju životinja s udomiteljima i volonterima, prostorija za smještaj životinja – izolacija i karantena, prostorija za rad osoblja, vanjske komunikacije, fotonaponske elektrane.

Po dobivanju građevinske dozvole uskoro bi trebala započeti i sama gradnja ovog dugo iščekivanog županijskog azila za nezbrinute životinje, koji bi tako postao novi, privremeni ili stalni dom, za oko 200 pasa, ali i za određeni broj mačaka.

Novi azil za životinje u Hrvatskoj – Napokon dobivena građevinska dozvola, pogledajte kako će izgledati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap