Pretraga

Promjena pravila u Njemačkoj? Pojednostavljuje se doseljavanje radnika iz zemalja van Europske unije

A- A+

Njemačka planira uvesti velike promjene po pitanju dopuštanja ulaska stranih radnika van Europske unije u državu. Napravljen je i nacrt reforme useljavanja, koji predviđa uvođenje bodovnog sustava za sve koji žele doći raditi u Njemačku, a ne dolaze iz država članica Europske unije.

Njemačka se suočava sa sve većim manjkom stručne radne snage i zbog toga želi uvesti sustav useljavanja na temelju bodova – slično onome što imaju Kanada i Australija. Već je napisan nacrt reforme useljavanja, koji bi trebao biti predstavljen sutra na redovitoj sjednici vlade, piše Index.hr.

Nakon provedene reforme, svim osobama iz zemalja koje nisu u Europskoj uniji, a imaju ‘dobre potencijale’, bi trebalo biti omogućeno useljavanje u Njemačku sa svrhom zapošljavanja. U dokumentu naslova ‘Osnove za useljavanje iz zemalja izvan Europske unije stoji kako će omogućiti useljavanje u svrhu potrage za radnim mjestom u Njemačkoj, na temelju transparentnog i nebirokratskog sustava, koji počiva na načelu bodovanja.

Kriteriji prilikom bodovanja će biti kvalifikacija, poznavanje jezika, radno iskustvo, povezanost s Njemačkom i starost. Reforma isto tako predviđa i ostanak stranih studenata u Njemačkoj jednom kada završe studiji ili stručnu naobrazbu. Više neće biti potrebno nostrificirati diplome i svjedodžbe.

Izdvojeni članak

100.000 stranih građevinskih radnika dolazi u Hrvatsku: Cijene radova bit će duplo niže nego sada

Hitne mjere

Andrea Nahles, direktorica Savezne agencije za zapošljavanje, zatražila je hitne mjere kako bi se pojačao priljev stručne radne snage u Njemačku. Rekla je za Sueddeutsche Zeitung kako zbog demografskih promjena praktično ne postoji drugi scenarij, nego samo onaj koji bi uključivao pojačano useljavanje u Njemačku. Također je istaknula kako Njemačkoj godišnje treba 400.000 ljudi za radnu i stručnu snagu iz inozemstva.

Ipak, za države koje nisu članice Europske unije i sada postoji mogućnost useljavanja. Stanovnici zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) mogu pristupiti posebnom programu zapošljavanja, prilikom kojeg je za useljavanje i stjecanje radne dozvole, dovoljan ugovor s nekom tvrtkom u Njemačkoj.

Ta opcija je na snazi od 2016. godine, a do sada je probleme stvaralo dugo čekanje na vizu u njemačkim konzularnim predstavništvima u zemljama zapadnog Balkana.

Copy link
Powered by Social Snap