Pretraga

Sezona je počela, radovi prestaju: Pogledajte gdje su sve na snazi zabrane o izvođenju radova

A- A+

Ljeto je vrijeme kada u Hrvatskoj apsolutno sve pada u drugi plan i samo je jedna stvar bitna – turizam. Sezona traje nekoliko mjeseci i za to vrijeme, sve je podređeno turistima. Od cijena najma, usluga i pića, pa do funkcioniranja mjesta i gradova. Stoga ne čudi što je u većini turističkih mjesta, zabranjeno izvođenje građevinskih radova u vrijeme ljetnih mjeseci.

Ilustracija, foto: Unsplash; Nicolas J Leclercq

Građevinski radovi često utječu na normalno funkcioniranje života. Od toga da je promet usporen i otežan, pa do toga da je zaista neugodno slušati kako vam netko buši nad glavom nekoliko sati u komadu, bez prestanka. Pogotovo je to problem u ljetnim mjesecima, kada ipak vjerojatno želite imati otvorene prozore i uživati u svježem zraku. Naravno, popraćenom zvukovima gradilišta.

Upravo iz tog razloga, mnoge općine i gradovi donose odluke o zabrani radova u vrijeme ljetnih mjeseci. Ne postoji neko univerzalno pravilo za koje se poštuje na državnoj razini, već lokalna vlast ima pravo donijeti vlastitu odluku, pa tako su negdje radovi dopušteni u određene dane, odnosno u određeno vrijeme, dok drugdje postoji apsolutna zabrana. Donosimo kratki pregled stanja u gradovima i mjestima diljem obale.

Izdvojeni članak

[INFOGRAFIKA] Novi podaci DZS-a: Građevinski radovi porasli 17. mjesec zaredom na godišnjoj razini

Crikvenica

Odlukom se privremeno zabranjuje izvođenje zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije građevina. Izvođenje zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije građevine obuhvaćenih ovom Odlukom zabranjuju se bez obzira na način izvođenja (strojno, ručno). Privremena zabrana izvođenja radova odnosi se na kompletno područje grada. Zabranjuje se u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna 2022. godine, od 0,00 do 24,00 sata.

Dubrovnik

Privremena zabrana izvođenja zemljani radova odnosi se na razdoblje od 15. lipnja do 15. rujna 2022. godine i ne izdaju se nikakve dozvole, odnosno nema iznimki za izvođenje ovih radova, osim ako se radi o građevinama od javnog interesa (trenutno u tijeku rekonstrukcija Lapadske obale i gradnja zgrade osnovne škole u Ul.Ilije Sarake), dok se radovi na konstrukciji zgrade mogu odvijati jer se na njih privremena zabrana ne odnosi. Nedjeljom, blagdanom i neradnim danom zabranjeno je izvođenje svih građevinskih radova.

Hvar

Privremeno se zabranjuje izvođenje zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije građevine, a zabrana se odnosi na razdoblje od 15. svibnja do 4. listopada, od 0 do 24 sata. Područje za koje se privremeno zabranjuje izvođenje građevinskih radova je cijelo područje Grada Hvara.

Također, bitno je napomenuti da smo dobili odgovor s maila [email protected], gdje smo uz odluku dobili i komentar ‘MOJE MIŠLJENJE JE DA JE PROTUUSTAVNA I NEPOTREBNA’. Osoba koja je odgovorila se nije potpisala, ali je očito u pitanju netko iz uprave Grada.

Makarska

Na cijelom području Makarske zabranjeno je izvođenje radova u razdoblju od 15. lipnja do 30. rujna 2022. godine, od 0,00 do 24,00 sata. Zabranjeno je izvođenje svih zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije svih vrsta građevina, osim građevina javne i društvene namjene za obavljanje djelatnosti u području društvenih djelatnosti, radu državnih tijela i organizacija, tijela i organizacija lokalne i područne samouprave, pravnih osoba s javnim ovlastima i vjerskih zajednica te prometne infrastrukture.

Medulin

U Medulinu zabrana radova je počela 1. lipnja i trajat će do 15. rujna 2022. godine u vremenu od 00,00 do 24,00 sata.  Odlukom se privremeno zabranjuje izvođenje građevinskih radova koji se odnose na zemljane radove i radove na izgradnji konstrukcije građevine svih vrsta građevina na cijelom području Općine Medulin za vrijeme trajanja turističke sezone, te se određuje vrijeme i kalendarsko razdoblje u 2022. godini za koje vrijedi privremena zabrana izvođenja radova, građevinski radovi čije izvođenje je dopušteno te nadzor nad provođenjem odluke.

Opatija

Građevinski radovi koji se odnose na zemljane radove i izgradnju konstrukcije svih vrsta građevina ne smiju se izvoditi u 2022. godini:

 • na području naselja Opatija, Ičići, Ika, Pobri i Oprić – u razdoblju od 1. lipnja do 15 rujna,
 • na području naselja Dobreć i Poljane – u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna,
 • na području svih naselja Grada Opatije– u dane blagdana, 24. prosinca, uskršnji petak i uskršnju subotu, te nedjeljama.

Na cijelom području Grada Opatije ne smiju se obavljati građevinski radovi u vremenu od 20,00 sata do 8,00 sati drugog dana.

Pag

U granicama izgrađenog dijela građevinskog područja svih naselja na području Grada Paga zabranjuje se izvođenje građevinskih radova na gradnji objekata i slični radovi od 15. lipnja do 15. rujna 2022. Iznimno, gradonačelnik može, na obrazloženi zahtjev investitora ili izvođača, uz prethodno pribavljenu pisanu suglasnost vlasnika susjednih nekretnina, odobriti izvođenje građevinskih radova i u periodu zabrane.

Rovinj

U Rovinju je zabranjeno izvođenje zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije građevine za vrijeme turističke sezone na području Grada Rovinja-Rovigno u kalendarskom razdoblju od 20. lipnja do 17. rujna 2022. godine, u vremenu od 0:00 do 24:00 sata. Zabrana izvođenja radova iz prethodnog stavka ne odnosi se na izvođenje radova unutar poduzetničke zone Gripole – Spine u vremenu od 09:00 do 17:00 sati.

Split

Za 2022. godinu na području Grada Splita donesena je Odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova za period od 15.6.-15.9.2022. godine za određena područja Grada:

 • Split i to na dijelu kojega obuhvaćaju područja:
  • gradskih kotareva Grad, Varoš, Lučac-Manuš, Bačvice i Meje,
  • područje južno od ulice I. Zajca, počev od ulice B. Bušića, Bračke ulice, ulice Ispod sv. Lovre, Makarske ulice, Vinogradske ulice, ulica Put Duilova do granice sa područjem naselja Stobreč, do mora,
 • Stobreč na cijelom području naselja,
 • Slatine na cijelom području naselja.

Zadar

U Zadru je zabranjeno izvođenje građevinskih radova od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine u vremenu od 00:00 do 24:00 sata, ali samo na određenim mjestima:

 • sva naselja na otocima koji admnistrativno pripadaju Gradu Zadru,
 • PETRČANE – dio od obalnog pojasa do državne ceste D306,
 • KOŽINO – dio od obalnog pojasa do državne ceste D306,
 • ZADAR – dio od obalnog pojasa do državne ceste D306, Ulica Put Nina, Ulica dr. Franje Tuđmana, Ulica Vlatka Mačeka, Ulica braće Miroslava i Janka Perice i Gaženičke ceste (južno do Brodanovog jaza).
Share via
Copy link
Powered by Social Snap