Pretraga

Češka gradi najduži pješački viseći most na svijetu

A- A+

Na sjeveroistoku Češke ubrzo bi se trebao otvoriti najduži pješački viseći most na svijetu. Sky Bridge 721, kao što mu i sam naziv kaže, dugačak je 721 metar, a otvorenje je zakazano za svibanj ove godine. Zasada titulu najdužeg pješačkog visećeg mosta drži most Arouca u Portugalu, a dugačak je 516 metara.

Sky Bridge 721

Sky Bridge 721 | foto: Dolni Morava

Na sjeveroistoku Češke u blizini zimskog odmarališta Dolní Morava ubrzo bi se trebao otvoriti najduži pješački viseći most na svijetu. Sky Bridge 721, kao što mu i sam naziv kaže, dugačak je 721 metar, širok 1,2 metra, a nalazi se na visini od 95 metara. Smješten između vrhova planine Kralicky Snezník, most će spajati odmaralište Dolní Morava s dolinom Mlynicke udolí. Gradi se u blizini Skywalka, 55 metara visokog vidikovca s kojeg se može spustiti toboganom dugačkim oko 100 metara, a sam most nalazi se na nadmorskoj visini od čak 1.125 metara.

Sky Bridge 721 Dolni Morava

Sky Bridge 721 Dolni Morava | foto: Dolni Morava

Otvorenje u svibnju

Gradnja mosta započela je prije dvije godine, a procjenjuje se da će do kraja njegove izgradnje biti potrošeno 1030 m3 betona. Težit će 405 tona, pri čemu će ukupna težina užadi biti 158 tona, a pomoćnih konstrukcija 20 tona. Glavno uže imat će promjer 76 milimetara. Otvorenje mosta zakazano je za sredinu svibnja ove godine kada inače započinje pješačka sezona. Nakon prelaska doline na drugu stranu mosta, posjetitelji će imati priliku otkriti prirodu i povijest lokalnog stanovništva kroz poučnu stazu dugačku dva kilometra pod nazivom ‘Most vremena’.

Izdvojeni članak

Ne gledaj dolje: Pet mostova kojima se smiju prošetati samo najhrabriji

Titulu najdužeg pješačkog visećeg mosta na svijetu zasada drži most Arouca u blizini istoimenog grada u Portugalu. Nalazi se na visini od 176 metara, a dugačak je 516 metara.

Copy link
Powered by Social Snap