Pretraga

Slijepa i slabovidna djeca uskoro dobivaju novi prostor: Tehnika izvodi dogradnju Centra ‘Vinko Bek’

A- A+

Iako Centar za odgoj i obrazovanje slijepe i slabovidne djece ‘Vinko Bek’ postoji od 1895. godine tek sada će svi njegovi odjeli i škole moći biti smješteni na jednom mjestu. Naime, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izdvojilo je nešto više od 31 milijun kuna za dogradnju novog objekta. Izvođač radova je tvrtka Tehnika, projektanti dolaze iz tvrtke Jadranovo, dok nadzor radi Qualis projekt. Radovi traju, a useljenje se predviđa početkom 2024. godine.

Dogradnja i rekonstrukcija Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” | Foto: Bauštela.hr

U studenom prošle godine i formalno su ispunjeni svi uvjeti za ostvarenje još jednog građevinskog projekta u kojemu glavnu riječ ima država. Nije riječ o obnovi, novim cestama ili prugama, već o dogradnji i rekonstrukciji Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” u Zagrebu.

Riječ je o ustanovi koja brine za odgoj i obrazovanje slijepe i slabovidne djece od najranije dobi pa sve do odraslih. još od 1895. godine. U postojeći objekt u Kušlanovoj 59a, Centar je uselio 1962. godine. Tijekom godina, sadržaj se razvio te se Centar danas sastoji od vrtića, osnovne i srednje birotehničke škole, đačkog doma, odjela za integraciju, odjela za izdavaštvo te odjela za odrasle osobe. Sa širenjem sadržaja pojavila se i potreba širenja, ali i objedinjavanja prostora, s obzirom na to da “Vinko Bek” djeluje na još jednoj lokaciji.

Objedinjavanje svih sadržaja

– Tu će biti naša osnovna škola koja je sad na jednoj iznajmljenoj lokaciji, jer smo prije bili u zgradi u Nazorovoj koja je bila u vrlo lošem stanju i morali smo je napustiti. Naši osnovnoškolci su sada u jednoj iznajmljenoj kući, u Filipovićevoj, koja nije adekvatna ni po čemu, ali je bila najbolje rješenje koje smo u tom trenutku mogli pronaći. Nova zgrada dugoročno rješava problem smještaja naših osnovnoškolaca. Ovdje ćemo imati dobru, novu, modernu školu za učenike s oštećenjem vida, tu će biti domski smještaj za osnovnoškolce, vrtić za naš odjel integracije i smještaj za odrasle osobe s višestrukim teškoćama. Puno ćemo programa, čak i neke nove, imati i bit će jako dobro iskorišten prostor, poručila je ravnateljica Centra, Ivana Rotim.

Planovi za objedinjavanje svih sadržaja i dogradnju objekta postoje još od 2015. No, realiziraju se tek sada. Iako je formalni početak radova bio u prosincu prošle godine, vidljiviji su radovi počeli na proljeće. Radi se o peteroetažnom objektu (jedna podrumska i četiri nadzemne etaže), koji će s postojećim objektom biti spojen zatvorenim mostom na prvom katu.

Most na prvom katu

Zamisao je to projektantske tvrtke Jadranovo, koja je pobijedila na natječaju koje je raspisalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koje je i investitor. Radovi su vrijedni ukupno 31.689.247,16 kuna s PDV-om, što uključuje izradu projektne dokumentacije, radove, stručni nadzor i koordinatora zaštite na radu. Iz Ministarstva poručuju kako je cijeli projekt financiran iz državnog proračuna.

– Zgrada je razvedenog tlocrtnog oblika s uvučenim dvorištem, tlocrtne površine circa 774 metra četvorna. Dimenzije građevine su 29,01×35,11 metara, a dimenzije uvučenog dvorišta su 3,9×13,25 metara. Visina zgrade do atike iznosi 14,08 metara, ukupno projektiranog obujma 3.676,26 metara kvadratnih, stoji na stranicama izvođača radova, renomirane tvrtke Tehnika.

Kraj radova očekuje se koncem 2023. godine, dok bi useljenje i svečano otvorenje novih prostora Centra trebalo biti početkom 2024. godine. Nakon toga, ističe ravnateljica Rotim plan je obnoviti i postojeći objekt koji nije u najboljem stanju.

Copy link
Powered by Social Snap