Pretraga

[SPECIJAL Vrata] Hrvatska tvrtka koja godišnje proizvede tri tisuće sobnih vrata

A- A+

Posjetili smo DSF Tomas, tvrtku iz Novog Zagreba koja već dugi niz godina proizvodi, sastavlja i montira vanjska i unutarnja vrata. S direktorom Filipom Tomasom razgovarali smo o vrstama vrata, materijalima, cijenama, tržištu, klijentima i njihovim zahtjevima te o samom procesu prozvodnje i dorade vrata. U ovom tekstu usredotočit ćemo se na sobna vrata. Kako se proizvode sobna vrata? Koliko koštaju jedna vrata i njihova montaža? Pročitajte i pogledajte fotografije iz radione.

vrata_dsf_tomas-34

Paneli za buduća sobna crata; foto: David Mandić | baustela.hr

Protuprovalna i vanjska vrata dobivaju napola gotova pa ih prerađuju, ali sobna vrata proizvode sami i ponose se visokom kvalitetom izrade. U hangaru punom strojeva i repromaterijala imaju prostor od čak 500 četvornih metara koji je posvećen isključivo proizvodnji sobnih vrata.

vrata_dsf_tomas-27

CNC obradni centar za drvo; foto: David Mandić | baustela.hr

Kako se proizvode sobna vrata?

– Sobna vrata izrađujemo od nule, drvene panele režemo u CNC stroju, punimo ih materijalima po želji kupca, pravimo okvire s ojačanjima za bravu, oblažemo ih MDF pločama i  na krilu za obrađivanje ugrađujemo brave i pante – objašnjava nam Tomas.

Okviri su najčešće od jelovine koja je popularna kod nas, no mogu biti i od drugih drvnih sirovina. U okvire se ugrađuju ojačanja za bravu jer, logično, bez okvira vrata ne bi mogla vršiti svoju funkciju. Sobna vrata su lakša i “slabija” od vanjskih jer služe samo za ograđivanje prostora unutar stana ili kuće pa se i pune “lakšim” materijalima. Kupac bira materijale – od drveta od kojeg će se rezati paneli do ispunjenja vrata. Ona mogu biti ispunjena ivericom, kartonskim saćama ili panelima, ali mogu, primjerice biti i staklena pa propuštati svjetlost u prostoriju.

vrata_dsf_tomas-37

Lajsne za sobna vrata; foto: David Mandić | baustela.hr

Nakon rezanja i ispunjavanja vrata ona se oblažu takozvanim “MDF” pločama (Medium Density Fibreboard), poznatijim pod nazivom “medijapan” ploče. Krilo za obrađivanje koje spominje mladi direktor odnosi se na radnu površinu na kojoj radnici u sobna vrata zatim ugrađuju brave i pante – sastavne dijelove svakih vrata. Panti drže vrata u okviru, a bravom ih zatvaramo i otvaramo. Završna faza proizvodnje sobnih vrata je lakiranje. Kad se vrata osuše, spremna su za pakiranje i ugradnju.

vrata_dsf_tomas-23

Ekran formatne pile; foto: David Mandić | baustela.hr

vrata_dsf_tomas-22

Formatna pila; foto: David Mandić | baustela.hr

“Prošle godine izradili smo 3000 sobnih vrata”

– Gotova sobna vrata s montažom u prosjeku naplaćujemo od jedne do dvije tisuće kuna i garantiramo iznimno visoku kvalitetu – navodi Tomas i dodaje kako se sobna vrata najviše prodaju.

– Prošle godine izradili smo preko tri tisuće sobnih i dvije tisuće protuprovalnih vrata. Imamo dosta privatnih klijenata, ali uglavnom nas unajmljuju gradilišta pa sobna i protuprovalna vrata proizvodimo gotovo masovno. Ako je narudžba velika, a vremena nema puno, spremni smo proizvesti i po 30 sobnih vrata dnevno.

vrata_dsf_tomas-28

CNC stroj; foto: David Mandić | baustela.hr

 

vrata_dsf_tomas-47

Radnici otpakiravaju palete za sobna vrata; foto: David Mandić | baustela.hr

Ima svakakvih kupaca, neki troše stotine tisuća kuna samo na sobna vrata

– Firmi poput moje najviše se isplate masovne narudžbe, za gradilišta. To znači puno vrata s nekom srednjom cijenom proizvodnje i montaže – objašnjava nam Tomas i navodi kako ima posla i s vrlo elitnim klijentima.

– Znalo je biti kupaca koji bi potrošili po 200 tisuća kuna samo na sobna vrata u jednom ili dva stana. Ipak, moram naglasiti da se, bez obzira na cijenu, uvijek držimo visokih standarda kvalitete.

vrata_dsf_tomas-18

Pogled iz viličara; foto: David Mandić | baustela.hr

Više o [SPECIJAL: Vrata] pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap