Pretraga

Splićani kreću s izgradnjom druge garaže s igralištem na vrhu: Vrijedi više od 4 milijuna eura

A- A+

U Splitu kreće izgradnja nove garaže na tri etaže za više od 400 vozila. Na projektu vrijednom više od 4 milijuna eura radit će tvrtka M-P-Beton d.o.o. iz Solina. Do jeseni bi svi mogli parkirati u novoj garaži. Inače, ovo je druga po redu velika garaža koja se gradi u gradu podno Marjana.

Izgradnja garaže u Dobrilinoj u Splitu | foto: Grad Split

Izgradnja garaže u Dobrilinoj u Splitu | foto: Grad Split

Počinje izgradnja nove garaže u Dobrilinoj ulici u Splitu. Projekt predviđa garažu na tri etaže koja se gradi na već postojećoj parkirnoj površini, a na prohodnom krovu nalazit će se sportsko igralište. Po završetku radova, na toj će lokaciji biti dostupno 381 parkirno mjesto za automobile te 38 mjesta za motore. Druga je to garaža koja se gradi u Splitu. Naime, u prosincu prošle godine počela je gradnja garaže na Lokvama.

Investitor projekta je gradska tvrtka Split parking, a za izvođača radova je kroz postupak otvorene javne nabave izabrana tvrtka M-P-Beton d.o.o. iz Solina kao najpovoljniji ponuditelj. Investicija izgradnje garaže vrijedi 4.143.458,21 eura s PDV-om, a rok za završetak radova je u sljedećih sedam mjeseci.

Prva faza započinje ovaj tjedan. Nakon pripreme gradilišta, predstoji najzahtjevniji dio radova. Radit će se široki iskopi čija dinamika ovisi o vremenskim uvjetima koji direktno utječu na radove jer ih nije moguće izvoditi prilikom kišnog vremena. Nakon toga slijedi izgradnja te potom završni radovi.

Izdvojeni članak

Grad Split prijavio projekt vrijedan skoro 6 milijuna eura na poziv Europske urbane inicijative

Garaža će imati igralište na vrhu

U sklopu pripreme gradilišta, postojeća stabla morat će se ukloniti, dok će se dio njih, za koje je to moguće, prebaciti. Po završetku radova, posadit će se otprilike jednak broj novih stabala, a parcela će biti uređena s pješačkim i zelenim površinama. Parkirna mjesta nalazit će se na parkirališnim etažama, kao i na parkiralištu ispred objekta. Biti će osigurano i 20 mjesta za osobe smanjene pokretljivosti i dva mjesta koje će služiti kao punionice električnih vozila.

Sa sjeverne, istočne i zapadne strane objekta, do pločnika, predviđena je zelena površina. S južne strane objekta, između objekta i stambene zgrade, smješta se parkiralište na otvorenom, s planiranim drvoredom. Bit će tu i rampa za pristup u suterensku etažu.

Sa sjeverne strane objekta, gdje su smješteni kolni pristupi, predviđaju se rampe za pristup parkirnim etažama. Sportskom igralištu, smještenom na ravnom prohodnom krovu dijela građevine, osigurana su dva pješačka pristupa, sa sjeverne i istočne strane, priključenjem na postojeće pločnike.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak rekao je kako je zadovoljan što u kratkom roku, nakon otvaranja gradilišta na Lokvama, kreće gradnja i druge garaže. Kazao je kako im je cilj osloboditi pločnike, zelene površine i ulice od nepropisno parkiranih vozila i omogućiti dodatna uređena parkirna mjesta. Istaknuo je i kako time nikako ne žele stimulirati nabavku dodatnih vozila.

Izdvojeni članak

U Splitu kreće izgradnja dvije nove javne garaže s više od 500 parkirnih mjesta

– I ova garaža će imati igralište na vrhu. Gdje god je to moguće, planirat ćemo u sklopu objekata igrališta, tržnice, reciklažna dvorišta, parking za bicikle i druge javne prostore. U brojnim kvartovima ovo su prvi javni objekti nakon više desetljeća i kroz njih želimo dodatno unaprijediti kvalitetu stanovanja i odgovoriti na nove komunalne potrebe, rekao je gradonačelnik Puljak.

Direktor Split parkinga, Davor Matošić, rekao je kako će s ove dvije garaže Split dobiti preko 500 parkirnih mjesta. Dodao je i kako se nadaju da će ih vrijeme poslužiti i da neće biti više dugih kišnih razdoblja koji nejdu u korist radovima. Matošić je napomenuo i kako je planirano i pokretanje postupka javne nabave za odabir izvođača i početak radova na sanaciji dvije garaže – Zagorski put i Smiljanićeva.

Podsjećamo, prošle su godine iz Grada Splita informirali zavnost kako su za obje garaže zaprimljene ponude iznad procijenjene vrijednosti nabave. Budući da su one za garažu Lokve bile bitno iznad procijenjene vrijednosti, uz očitovanje projektanta prikupljene su dvije neovisne projektantske procjene. Kretanja cijena na tržištu i ove neovisne procjene, potvrdile su kako nije realno da bi se u novom postupku nabave postigla niža cijena. O tome smo izvještavali ovdje.

U Gradu Splitu popisali su mjesta gdje je moguće parkiranje dok traju radovi u Dobrilinoj. Više o dostupnim lokacijama i mogućim terminima  parkiranja možete saznati u nastavku:

Tako će stanari koji se prijave i ostvaraju uvjete moći parkirati na sljedećim lokacijama:

1. Sveučilišna knjižnica – postojeće parkiralište (korištenje radnim danom od 16:00 do 08:00, vikendom od petka 16h do ponedjeljka 8h).

2. Sveučilišna knjižnica – privremeno parkiralište, zemljana površina ispod pješačkog nathodnika koja će se urediti i privremeno otvoriti za parkiranje tijekom izgradnje garaže (0/24).

Ovim parkiralištima (1 i 2) pristupat će se preko rampe na postojećem parkiralištu Sveučilišne knjižnice.

3. Privremeno parkiralište – Ulica Matice Hrvatske od križanja s Ulicom Bruna Bušića prema zapadu – korištenje 0/2

4. Izvan ulično parkiralište „Prima 3“ – korištenje 0/24 uz magnetnu karticu

5. Ulično parkiralište „ Bolnica Križine“ – korištenje moguće 0/24

Svaki stanar/ka Dobriline ulice ima pravo na magnetnu karticu za najviše dva vozila u svom vlasništvu. Kartice se mogu predignuti nakon što se dostavi popunjeni obrazac koji se može preuzeti od predstavnika stanara u prostorijama Split parkinga na adresi Ruđera Boškovića 28/I.kat. Kartica će se moći koristiti za podizanje rampe na parkiralištu ispod Sveučilišne knjižnice i kod Prime 3, dok će na parkiralištu kod bolnice Križine registracijske oznake biti u sustavu Split parkinga te se svi stanari koji su se prijavili mogu slobodno parkirati. Kontrolori Split parkinga provjeravat će pridržavaju li se vozači navedenih uvjeta. U slučaju ne pridržavanja, blokirat će im se kartica i neće više moći koristiti osigurana parkirališta. Svim ostalim građanima uvjeti plaćanja se ne mijenjaju.

Copy link
Powered by Social Snap