Pretraga

Što je uzrokovalo iznenadno urušavanje zgrade na Floridi?

A- A+

Na stotine vatrogasaca i spasioca još uvijek pretražuju ruševine 12-katnice Champlain Towers South u općini Surfside u američkoj saveznoj državi Floridi koja se u četvrtak, nešto prije dva sata u noći po lokalnom vremenu, urušila.

Foto: Miami-Dade Fire Rescue

Zgrada Champlain Towers South u američkoj saveznoj državi Florida urušila u četvrtak nešto prije dva sata u noći po lokalnom vremenu.

Iako još nije poznato koliko se ljudi u vrijeme urušavanja nalazilo u zgradi do sada je spašeno tek 35 osoba, a za mnogim obiteljima još se traga.

Pokrenuta istraga

U ovom trenutku uzrok urušavanja nebodera koji je izgrađen 1981. godine još uvijek nije poznat, no potvrđeno je da su se na krovu zgrade izvodili građevinski radovi, iako se ne zna jesu li oni uzrokovali urušavanje.

Istraga je žurno pokrenuta ne bi li se saznalo što je bio okidač za ovaj nemili događaj, a u istrazi sudjeluju građevinski inženjeri, grad Surfside i vatrogasci.

Zgrada tone od 1990-ih?

Geolog i ekolog Shimon Wdowinski s Instituta za okoliš Sveučilišta Florida rekao je prošle godine za CNN da je Champlain Towers South još 1990-ih počeo tonuti.

Njegovo istraživanje pokazalo je da se neboder slijegao oko dva milimetra godišnje od 1993. do 1999. godine te je naveo kako ta razina slijeganja vjerojatno sama po sebi ne bi mogla prouzročiti kolaps zgrade, ali i dodao kako je to moglo doprinijeti incidentu.

– Ako se jedan dio zgrade pomakne s obzirom na drugi, to bi moglo prouzročiti određenu napetost i pukotine, objasnio je geolog.

Zgrada Champlain Towers South sagrađena je 1981. godine te je imala više od 130 stanova, od kojih je čak 80 imalo stanare.

 

 

Što je uzrokovalo iznenadno urušavanje zgrade na Floridi?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap