Pretraga

Turski šator stiže na obnovljenu šibensku tvrđavu: Prezentirat će osmansko društvo i kuhinju

A- A+

Potpisivanjem ugovora službeno je potvrđen dolazak turskog šatora Yurt na šibensku tvrđavu sv. Ivana. Šator, koji će postati dio ponude na obnovljenoj tvrđavi, prezentirat će kulturu 17. stoljeća, osmansko društvo i tursku kuhinju. Projekt premašuje vrijednost od pola milijuna kuna bez PDV-a.

Tvrđava sv. Ivana | foto: Grad Šibenik

Turski šator Yurt pokrivat će površinu veličine 8×12,5 metara.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić i Tomislav Pokrajčić, direktor tvrtke Jel-Tom d.o.o., potpisali su danas Ugovor za izradu turskog šatora YURT u okviru projekta ‘Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana’.

Turski šator na šibenskoj će tvrđavi prezentirati osmansko društvo, kulturu 17. stoljeća te tursku kuhinju iz prošlosti i današnjosti.

Turski šator koji će se postaviti na tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku | foto: Grad Šibenik

Turska kultura u Šibeniku

Postavljanje turskog šatora na šibenskoj tvrđavi komentirao je gradonačelnik Željko Burić.

– Tvrđava sv. Ivana, naša najveća tvrđava, otvara nam brojne mogućnosti poboljšanja turističke, kulturne i edukativne ponude, rekao je Burić dodajući kako će šator prezentirati period u kojem se tvrđava gradila te postati nova atrakcija grada Šibenika.

O tvrđavi sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana podignuta je 1646. godine i to za manje od dva mjeseca. Šibenčani ju tada grade prema nacrtu mletačkog vojnog inženjera Antonija Lenija. Već iduće godine vode se teške bitke s vojskom turskog paše Tekelije koji je želio zauzeti tvrđavu sv. Ivana kako bi zavladao gradom. U jednomjesečnoj borbi tvrđava je Šibenik branila od 20.000 turskih napadača od kojih je njih 4000 za vrijeme opsade stradalo.
Tvrđava ima zvjezdasti oblik tlocrta, a na sjevernoj strani pojačana je visokim zidanim nasipom u obliku kliješta (tal. tanaglia) odakle je potekao naziv Tanaja koji Šibenčani često koriste.Tvrđava je tijekom druge polovine 17. stoljeća više puta preoblikovana i ojačavana. (Izvor: Turistička zajednica grada Šibenika)

Šator Yurt povijesno je interpretativni sadržaj koji će prezentirati osmansko društvo, a njegovi posjetitelji moći će degustirati tursku kuhinju iz prošlosti i sadašnjosti kao i ostalu kulturnu ponudu šatora poput isprobavanja autentične odjeće i rekvizita iz tog perioda.

– Interijer će se sastojati od dvije cjeline, jedna će biti  prostor za posjetitelje, a jedna za servis, odnosno kuhinja koja će služiti za pripremanje hrane i pića, navodi Maja Čeko iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Izdvojeni članak

Revitalizacija i/ili problemi: Kako je europski novac promijenio vizuru Šibenika

Prostor za posjetitelje bit će uređen jastucima za sjedenje i niskim stolovima te dekorativno oslikanim stupovima. Ispred ulaza, navodi Maja Čeko, će se nalaziti otvorena terasa površine 100 kvadratnih metara koja će također biti uređena s niskim okruglim stolovima i jastucima za sjedenje.

– Sva ugostiteljska oprema poput dekorativnih servisa za čaj i keramičkih tanjura i posuda bit će u tursko-osmanskom stilu kako bi posjetiteljima dodatno približili autentičnost života iz 17. stoljeća, dodaje Čeko.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 591.000,00 bez PDV-a kuna.

S lijeva na desno: Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, Tomislav Pokrajčić, direktor tvrtke Jel-Tom d.o.o., i Maja Čeko, iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj | foto: Grad Šibenik

Copy link
Powered by Social Snap