Pretraga

U tijeku je rekonstrukcija Kapele Majke Božje Kraljice Mira: Investicija vrijedna 368.431 kunu

A- A+

Prije nekoliko dana započeli su radovi na rekonstrukciji Kapele Majke Božje Kraljice Mira u Osijeku. Za obnovu će biti potrebna  rekonstrukcija svih drvenih elemenata i krovnog pokrova, a očekivani završetak radova je početak lipnja ove godine.

Rekonstrukcija Kapele Majke Božje Kraljice Mira | foto: Grad Osijek

Kapela je izgrađena prije 26 godina, a u međuvremenu,  dotrajali su drveni dijelovi krovne konstrukcije. Unatoč višestrukom popravljanju i obnavljanju pokrova došlo je do curenja, vlaženja i truljenja dijelova konstrukcije te je bila nužna potpuna rekonstrukcija svih drvenih elemenata i krovnog pokrova. Pritom je planirano zadržavanje postojećih gabarita, oblikovanja i ikonografske simbolike.

Ova investicija je vrijedna  368.431  kunu, a radove izvodi osječka tvrtka Rena građenje j.d.o.o.. Očekivani završetak sanacije ove lijepe male kapele je 01. lipnja 2022. godine.

Rekonstrukcija Katedrale Majke Božje Kraljice Mira | foto: Grad Osijek

Inače, Kapela je izgrađena 1995. godine u spomen na stradalnike Domovinskog rata, te kao zavjetna kapela za skori povratak prognanog stanovništva u Baranju. Podignuta je na ostatcima srednjeg bastiona tvrđavskog Kronenwerka. U oblikovanju kapele naglašena je simbolika stradanja, vjere i nade u skori završetak rata. Simbolika križa usvojena je tijekom rata i kao univerzalni znak stradanja Hrvata te je i ovdje na središnjem, najistaknutijem mjestu postavljen veliki križ kao znak vjere, pripadnosti, zajedništva i žrtve.

Radove na obnovi su započeli na inicijativu osječkih branitelja.

Copy link
Powered by Social Snap