Pretraga

U završnoj fazi gotovo 15 milijuna eura vrijedna obnova riječkog sustava toplinarstva

A- A+

Obnova sustava toplinarstava u Rijeci započela je 2021. godine, a svi bi radovi trebali biti završeni do kraja 2023. godine. Po završetku očekuju se velike uštede energije i smanjenje emisije CO2, NOx i Sox.

cijevi

cijevi | Foto: Unsplash

Na riječkom području nastavlja se projekt obnove sustava toplinarstva. Upravo je započela izgradnja spojnog toplovoda toplana Zamet i Malonji, na potezu od nebodera na adresi Braće Fućak 4 do skretanja za ulicu Obitelji Sušanj.

Planirani rok trajanja radova na cijeloj trasi je 60 dana, tijekom kojih će promet biti reguliran sukladno privremenim prometnim rješenjima. Promet će se odvijati jednom stranom kolnika uz regulaciju semaforima, sukladno odobrenom prometnom rješenju.

Zahvati se provode u sklopu projekta ‘Obnova toplinarstva grada Rijeke’ čiji je nositelj Energo d.o.o., te koji predstavlja investiciju u integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) u vrijednosti od 14.901.909,53 eura. Sredstava su osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Realizacija projekta započela je 2021. godine, a svi bi radovi trebali biti završeni do kraja 2023. godine.

Izdvojeni članak

U Zagrebu su u tijeku radovi na vrelovodnoj mreži, pogledajte kada vaš kvart ostaje bez tople vode

Cilj projekta ‘Obnova toplinarstva grada Rijeke’ je povećati energetsku učinkovitost toplinskog sustava pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom u gradu Rijeci kroz modernizaciju toplana i toplovoda uz postupan prelazak na obnovljive izvore energije. Dok je osnovno sredstvo za ostvarivanje cilja povezivanje individualnih toplinskih sustava u istočnom i zapadnom dijelu grada Rijeke u jedinstvene sustave proizvodnje, distribucije i opskrbe. Iz Grada Rijeke ističu da će se na taj način postići ušteda energije, smanjiti gubici distributivne mreže te doprinijeti zaštiti okoliša kroz smanjenje emisije CO2, NOx i SOx.

U ovome kontekstu projekt konkretno obuhvaća obnovu 7,9 km postojeće distribucije toplovodne mreže, izgradnju 2,5 km novih spojnih toplovoda, te obnova 7 riječkih toplinskih sustava. Rezultat ovog građevinskog poduhvata trebao bi biti: unaprjeđenje učinkovitosti zbog optimizacije u proizvodnji i manjih gubitaka distribucije, prelazak svih proizvodnih pogona toplana na prirodni plin kao glavni energent, proizvodnja više od 50% toplinske energije iz kogeneracije i obnovljivih izvora, te priprema sustava za sve veću integraciju obnovljivih izvora energije u budućnosti.

Rijeka uskoro dobiva i novi gateway terminal!

Copy link
Powered by Social Snap