Pretraga

Došlo je vrijeme godišnjih odmora: Evo kako zaštiti dom od provale

A- A+

Kao i prethodnih, tako i ove godine iz MUP-a upozoravaju građane na provalnike koji “vrebaju” u vrijeme dok se oni nalaze na udaljenim destinacijama.

Foto: Pixabay, ilustrax

Dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora većina građana svoje kuće i stanove na duže vrijeme ostavljaju praznima i bez nadzora.

Kao i prethodnih, tako i ove godine iz MUP-a upozoravaju građane na provalnike koji “vrebaju” u vrijeme dok se oni nalaze na udaljenim destinacijama. Neki se povratkom kući neugodno iznenade kada pronađu razbacane i ispreturane stvari te shvate da im je ukraden novac, nakit, umjetnine, dragi predmeti i druge vrijednosti.

Izdvojeni članak

[SPECIJAL: Vrata] Zašto su baš kod nas najpopularnija protuprovalna?

Na području samo jedne županije 90 krađa

Prošle godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je90 teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove, od čega je u 80 slučajeva provaljeno u kuće, dok je u 10 slučajeva provaljeno u stanove.

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 29 teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove, od čega je u 19 slučajeva provaljeno u kuće, dok je u deset slučajeva provaljeno u stanove.

Kako bi se zaštitili od provalnika i svoj dom učinili sigurnim, iz MUP-a daju nekoliko korisnih savjeta:

– novac, nakit, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljajte u svom domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima), već ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje osobi u koju imate povjerenja

– ključ od kuće/stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i na sličnim mjestima

– nikako ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene

– ključ ostavite pouzdanoj osobi koja će biti u mogućnosti češće obilaziti vaš dom (dobar susjed – siguran dom)

– organizirajte da vam netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga

– ne uklanjajte cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja jer time dajete poruku da ste odsutni

– adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite članu uže obitelji, susjedu, predstavniku stanara u zgradi ili bliskom prijatelju

– ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga imate

– spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično

– na obiteljskim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima

– preporučljiva je rasvjeta tijekom cijele noći, koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem

– ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama.

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa i nazovite policiju na broj 192, jer je svaki, pa i najmanji trag važan i može pomoći da provalnik bude pronađen.

Došlo je vrijeme godišnjih odmora: Evo kako zaštiti dom od provale
Share via
Copy link
Powered by Social Snap